Funkcja kwadratowa na funkcję stopnia trzeciego

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xamrex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 cze 2008, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 34 razy

Funkcja kwadratowa na funkcję stopnia trzeciego

Post autor: xamrex »

Chciałbym zamienić funkcję kwadratową na f. stopnia trzeciego.
Czyli mam funkcję
\(\displaystyle{ F(x)= 2^{x}+3x+4}\)

Co muszę zrobić, żeby dostać równianie funkcji stopnia trzeciego?
Wiem, że mogę użyć programu jak aproksymacja i zaproksymować to, ale zastawiam się, czy jest jakieś matematyczne rozwiązanie tego?

Co należy zrobić aby z funkcji kwadratowej dostać funkcję stopnia trzeciego?

Dzięki za pomoc

Dodano po 20 minutach 31 sekundach:
Coś nie pomyślałem,
wystarczy współczynnik koło \(\displaystyle{ X^3}\) przyjąć jako \(\displaystyle{ 0}\) :D
Ostatnio zmieniony 10 paź 2020, o 15:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Funkcja kwadratowa na funkcję stopnia trzeciego

Post autor: Jan Kraszewski »

xamrex pisze: 10 paź 2020, o 12:36 Chciałbym zamienić funkcję kwadratową na f. stopnia trzeciego.
Czyli mam funkcję
\(\displaystyle{ F(x)= 2^{x}+3x+4}\)
Czyżbyś miał na myśli \(\displaystyle{ F(x)= x^2+3x+4}\)? Bo \(\displaystyle{ F(x)= 2^{x}+3x+4}\) funkcją kwadratową zdecydowanie nie jest.
xamrex pisze: 10 paź 2020, o 12:36 Co należy zrobić aby z funkcji kwadratowej dostać funkcję stopnia trzeciego?
(...)
wystarczy współczynnik koło \(\displaystyle{ X^3}\) przyjąć jako \(\displaystyle{ 0}\) :D
No niestety, to nie sprawi, że otrzymamy "funkcję stopnia trzeciego", bo stopień wyznaczamy biorąc pod uwagę tylko potęgi, przy których mamy niezerowe współczynniki.

JK
ODPOWIEDZ