Witam, zmagam się z tym równaniem trygonometrycznym, jednak nie mam pojęcia jak je rozwiązać.
Próbowałem wyłączyć sinusy i cosinusy przed nawias, jak i podstawić pod obie funkcje tożsamość z jedynki trygonometrycznej jednak do niczego tym sposobem nie doszedłem. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
\(\displaystyle{ \sin^2(x)-\sin x \cdot \cos x - 2\cos^2(x) = 0}\)
Problem z równaniem trygonometrycznym
-
Yoshua-chan
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 27 wrz 2020, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 1 raz
Problem z równaniem trygonometrycznym
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2020, o 18:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
