Witam,
Mam problem z zadaniem z Małopolskiego Konkursu Matematycznego z roku 2019/2020 (etap szkolny).
Treść zadania:
Oblicz wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ 5 \frac{2}{119} \cdot 2 \frac{109}{110} - 3 \frac{1}{119} \cdot 1 \frac{109}{110} - 2 \frac{1}{119} \cdot 3 \frac{109}{110} }\).
Według odpowiedzi powinno wyjść 1. Nie mam pomysłu jak rozłożyć liczniki tych 3 ułamków na jakieś sensowne czynniki.
Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
Ułamek (MKM 2019_2020 etap szkolny)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36050
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Ułamek (MKM 2019_2020 etap szkolny)
Po co rozkładać liczniki?
Można to przecież normalnie wyrachować, likwidując liczby mieszane, a jak nie lubimy dużych liczb, to
\(\displaystyle{ 5 \frac{2}{119} \cdot 2 \frac{109}{110} - 3 \frac{1}{119} \cdot 1 \frac{109}{110} - 2 \frac{1}{119} \cdot 3 \frac{109}{110} =\left( 5+\frac{2}{119}\right)\left( 3-\frac{1}{110}\right)-\left( 3+\frac{1}{119}\right)\left( 2-\frac{1}{110}\right) -\left( 2+\frac{1}{119}\right)\left( 4-\frac{1}{110}\right)=\\=(15-6-8)+(...)\cdot\frac{1}{119}+(...)\cdot\frac{1}{110}+(...)\cdot\frac{1}{119\cdot 110} .}\)
JK
Można to przecież normalnie wyrachować, likwidując liczby mieszane, a jak nie lubimy dużych liczb, to
\(\displaystyle{ 5 \frac{2}{119} \cdot 2 \frac{109}{110} - 3 \frac{1}{119} \cdot 1 \frac{109}{110} - 2 \frac{1}{119} \cdot 3 \frac{109}{110} =\left( 5+\frac{2}{119}\right)\left( 3-\frac{1}{110}\right)-\left( 3+\frac{1}{119}\right)\left( 2-\frac{1}{110}\right) -\left( 2+\frac{1}{119}\right)\left( 4-\frac{1}{110}\right)=\\=(15-6-8)+(...)\cdot\frac{1}{119}+(...)\cdot\frac{1}{110}+(...)\cdot\frac{1}{119\cdot 110} .}\)
JK
