Funkcja okresowa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Clayon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 wrz 2020, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Funkcja okresowa

Post autor: Clayon »

Cześć!
Mam problem z następującym zadaniem:

Funkcja \(\displaystyle{ g(x)}\) ma okres \(\displaystyle{ L = 10}\).Przez jakie podstawienie definiujemy funkcję \(\displaystyle{ f(y)}\), która ma okres \(\displaystyle{ 2 \pi}\)?

Wyszło mi, że będzie to \(\displaystyle{ f(y) = g(\frac{5y}{\pi})}\), jednak nie jestem pewien swojego wyniku.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Funkcja okresowa

Post autor: a4karo »

Jest ok. Jeżeli to policzyłeś, to uwierz w swoje rachunki. Jeśli zgadłeś, to potwierdź to rachunkiem
Clayon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 1 wrz 2020, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Funkcja okresowa

Post autor: Clayon »

Dziękuję za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ