Transformata funkcji

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
endriu86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 cze 2018, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Transformata funkcji

Post autor: endriu86 »

Witam, mam problem z transformatą następującej funkcji:
\(\displaystyle{ f\left( t\right)= e^{t-a} \cdot 1\left( t-a\right) }\)

zaczynam od tego drugiego członu i otrzymuję:
\(\displaystyle{ \mathcal{L}\left\{ 1\left( t-a\right)\right\}= \frac{1}{s} e^{-as} }\)

następnie przechodzę do pierwszego członu podstawiając do wzoru:
\(\displaystyle{ \mathcal{L} \left\{ e^{-at} \cdot f\left( t\right)\right\} =F\left( s+a\right) }\)

i tu nie bardzo wiem jak zinterpretować tę potęgę z mojego przykładu: \(\displaystyle{ t-a}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2020, o 16:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: nie bardzo.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Re: Transformata funkcji

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ \ldots=\int_{a}^{+\infty}e^{t-a}e^{-st}\mbox{d}t=e^{-a}\int_{a}^{+\infty}e^{-(s-1)t}\mbox{d}t=\frac{e^{-as}}{s-1}}\)
ODPOWIEDZ