Dzień dobry,
mam do rozwiązania zadanie:
Wykazać z definicji Cauchyego, że \(\displaystyle{ \lim_{ x\to0^{-} } \frac{2^{x} +2}{1-2^{x}} = - \infty }\). Nie jestem pewna jak powinnam rozwiązać tego typu zadanie :/
Przekształcając równanie \(\displaystyle{ \left|\frac{2^{x} +2}{1-2^{x}} \right| \leq \epsilon }\) dochodzę do
\(\displaystyle{ x \le \log_{2}\left| \frac{\epsilon -2}{1+\epsilon}\right| }\). Czy w takim razie jeśli przyjmę sobie \(\displaystyle{ \delta= \log_{2}\left| \frac{\epsilon -2}{1+\epsilon}\right|}\) i zapiszę przekształcenia "od końca" to otrzymam to co potrzebuję? Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Wykazać z definicji Cauchyego
-
minimini
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 21 cze 2020, o 09:15
- Płeć: Kobieta
- wiek: 19
- Podziękował: 7 razy
Wykazać z definicji Cauchyego
Ostatnio zmieniony 24 sie 2020, o 17:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Wykazać z definicji Cauchyego
Źle się do tego zabierasz, bo definicja granicy niewłaściwej jest przecież inna. Por.
Powinnaś dążyć do wykazania, że dla każdego \(\displaystyle{ M>0}\) istnieje takie \(\displaystyle{ \epsilon>0}\), że gdy \(\displaystyle{ -\epsilon<x<0}\), to
\(\displaystyle{ \frac{2^{x}+2}{1-2^{x}}<-M}\).
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Limit_of_a_function#Infinite_limitsPowinnaś dążyć do wykazania, że dla każdego \(\displaystyle{ M>0}\) istnieje takie \(\displaystyle{ \epsilon>0}\), że gdy \(\displaystyle{ -\epsilon<x<0}\), to
\(\displaystyle{ \frac{2^{x}+2}{1-2^{x}}<-M}\).