Należy wyznaczyć obrazy zbiorów przy podanych odwzorowaniach. Np. \(\displaystyle{ D=\left\{ z \in \CC: 0 \le \Re(z) \le 2, 0 \le \Im(z) \le\frac{ \pi }{2} \right\}, w=e^{z} }\)
Jest jakiś schemat na rozwiązywanie takich zadań?
Obrazy zbiorów przy odwzorowaniach
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 lis 2019, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 23 razy
Obrazy zbiorów przy odwzorowaniach
Ostatnio zmieniony 10 sie 2020, o 18:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7940
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1681 razy
Re: Obrazy zbiorów przy odwzorowaniach
Obrazem zbioru
\(\displaystyle{ D = \left\{ z \in \CC: 0 \leq \Re (z) \leq 2, \ \ 0 \leq \Im(z) \leq \frac{\pi}{2} \right\} }\) - prostokąta domkniętego pierwszej ćwiartki płaszczyzny Gaussa \(\displaystyle{ \CC }\)
w przekształceniu \(\displaystyle{ w = e^{z} = e^{x+iy} = e^{x} e^{iy}, }\)
jest zbiór
\(\displaystyle{ P_{w} = \left\{ w\in \CC: 1 \leq |w| \leq e^{2}, \ \ 0\leq Arg(w)\leq \frac{\pi}{2} \right\}.}\) - pierścień domknięty w pierwszej ćwiartce płaszczyzny Gaussa \(\displaystyle{ \CC. }\)
bo
\(\displaystyle{ |w| = |e^{z}| = |e^{x+iy}| = |e^{x}\cdot e^{i y}| = |e^{x}||e^{iy}| }\)
i dla
\(\displaystyle{ \Re(z) = x = 0 , \ \ |w| = |e^{0}||e^{iy}| = 1|e^{iy}| = 1\cdot1 = 1 }\)
\(\displaystyle{ \ Re(z) = x = 2,\ \ |w| = |e^{2}||e^{iy} = e^2\cdot 1 = e^2.}\)
\(\displaystyle{ 0 \leq Arg(w) \leq \frac{\pi}{2}. }\)
\(\displaystyle{ D = \left\{ z \in \CC: 0 \leq \Re (z) \leq 2, \ \ 0 \leq \Im(z) \leq \frac{\pi}{2} \right\} }\) - prostokąta domkniętego pierwszej ćwiartki płaszczyzny Gaussa \(\displaystyle{ \CC }\)
w przekształceniu \(\displaystyle{ w = e^{z} = e^{x+iy} = e^{x} e^{iy}, }\)
jest zbiór
\(\displaystyle{ P_{w} = \left\{ w\in \CC: 1 \leq |w| \leq e^{2}, \ \ 0\leq Arg(w)\leq \frac{\pi}{2} \right\}.}\) - pierścień domknięty w pierwszej ćwiartce płaszczyzny Gaussa \(\displaystyle{ \CC. }\)
bo
\(\displaystyle{ |w| = |e^{z}| = |e^{x+iy}| = |e^{x}\cdot e^{i y}| = |e^{x}||e^{iy}| }\)
i dla
\(\displaystyle{ \Re(z) = x = 0 , \ \ |w| = |e^{0}||e^{iy}| = 1|e^{iy}| = 1\cdot1 = 1 }\)
\(\displaystyle{ \ Re(z) = x = 2,\ \ |w| = |e^{2}||e^{iy} = e^2\cdot 1 = e^2.}\)
\(\displaystyle{ 0 \leq Arg(w) \leq \frac{\pi}{2}. }\)