Własność dotycząca rozbijania funkcji kwadratowej na postać iloczynową

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Własność dotycząca rozbijania funkcji kwadratowej na postać iloczynową

Post autor: cmnstrnbnn »

Witam, nie przedłużając zacznę wyjaśniać co odkryłem

Mamy funkcję kwadratową \(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx+c}\), której współczynniki są rzeczywiste
Mamy również podane jedno z miejsc zerowych tego wielomianu. Nazwę je \(\displaystyle{ x_{1} }\). Skoro funkcja kwadratowa \(\displaystyle{ f}\) ma jedno miejsce zerowe, to znaczy, że musi mieć również i drugie miejsce zerowe, którego nie znamy. Nazwę je \(\displaystyle{ x_{2} }\)
A własność którą zauważyłem mówi, że:
Dla \(\displaystyle{ x_{1}=0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx+c=x(ax+b)}\), lub dla \(\displaystyle{ x_{1} \neq 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx+c=a(x-x_{1})(x-x_{2})=(x-x_{1})\biggl(ax- \frac{c}{x_{1}}\biggr) }\)


dowód:
Ze wzorów Viète’a:
\(\displaystyle{ x_{1} \cdot x_{2}= \frac{c}{a} }\)

Dla \(\displaystyle{ x_{1}=0}\) wychodzi, że \(\displaystyle{ c=0}\), więc wtedy funkcja kwadratowa przyjmuje postać \(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx=x(ax+b)}\)

Dla \(\displaystyle{ x \neq 0}\) wychodzi, że \(\displaystyle{ x_{2}= \frac{c}{ax_{1}} }\), co podstawiamy do równania \(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx+c=a(x-x_{1})(x-x_{2})}\)
Wychodzi \(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+bx+c=a(x-x_{1})\biggr(x-\frac{c}{ax_{1}} \biggr)=(x-x_{1})\biggl(ax- \frac{c}{x_{1}}\biggr)}\)

qed



Jednym z ciekawszych zastosowań jakie znalazłem, jest szybsze rozbijanie funkcji kwadratowej na postać iloczynową. Mamy przykładowo \(\displaystyle{ f(x)=4x^{2}-5x+1}\), gdzie łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ f(1)=0}\), więc \(\displaystyle{ x_{1}=1}\)

Podstawiając do wzoru \(\displaystyle{ f(x)=4x^{2}-5x+1=(x-1)\biggl(4x- \frac{1}{1} \biggr)=(x-1)(4x-1)}\)

Więc mam kilka pytań:
1. Czy jest to powszechnie znana i używana własność? Powiem szczerze, nigdy z czymś takim nie spotkałem się w książkach, dyskusjach ani nawet w internecie
2. Jeżeli tak, to czy ma to jakąś nazwę?

Dziękuję za przeczytanie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Re: Własność dotycząca rozbijania funkcji kwadratowej na postać iloczynową

Post autor: piasek101 »

Dla mnie to tylko zastosowanie wzorów (wzoru) Viete'a. Gdy znamy jedno m.zerowe to ze wspomnianego wzoru (mamy dwa do wyboru) wyznaczamy też drugie (niekoniecznie różne od pierwszego).

Ps. Nie nazwałbym tego ,,rozbijaniem".
Ostatnio zmieniony 29 lip 2020, o 14:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Własność dotycząca rozbijania funkcji kwadratowej na postać iloczynową

Post autor: cmnstrnbnn »

Faktycznie, słowo "rozbijanie" nie brzmi w tym przypadku najlepiej. Zgadza się również, że jest to zastosowanie wzoru Viete'a. Lecz uznałem, że warto podzielić się obserwacjami, ponieważ jest to oszczędność paru linijek obliczeń podczas zmiany postaci ogólnej funkcji kwadratowej, na postać iloczynową
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Własność dotycząca rozbijania funkcji kwadratowej na postać iloczynową

Post autor: Jan Kraszewski »

Oszczędność jest względna, bo musisz pamiętać wzór, który chcesz zastosować. Takich obserwacji można poczynić wiele, ale na ogół się tego nie robi, bo prościej jest pamiętać tylko podstawowe własności, a resztę wyznaczać "w locie".

JK
ODPOWIEDZ