Granica w nieskończoności (dzielenie przez różnicę zer)

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
michaellll86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2012, o 06:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Granica w nieskończoności (dzielenie przez różnicę zer)

Post autor: michaellll86 »

Witam wszystkich. Piszę, ponieważ nie mam pojęcia, jak rozwiązać przedstawioną poniżej granicę. Wiem, jaki powinien być wynik, ale nie wiem dlaczego :)

\(\displaystyle{ \lim_{A \to \infty} \frac{-a \pi A }{ 2 U \left( A \arcsin \left( \frac{a}{A} \right) + a \sqrt{ 1 - \frac{a^2}{A^2}} - 2a \right) } , }\)

gdzie \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ U}\) to stałe, większe od zera.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2020, o 16:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Granica w nieskończoności (dzielenie przez różnicę zer)

Post autor: a4karo »

Tak na oko ta granica jest nieskończona. Pozostaje kwestia znaku
ODPOWIEDZ