Mam zadanie: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P}\) i równoległą do prostej \(\displaystyle{ l}\):
Prosta \(\displaystyle{ P (8, 1, 7)}\)
i prosta \(\displaystyle{ l}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = t \\ y = 9 + 13t \\ z = 4 + 9t\end{cases} }\)
\(\displaystyle{ t \in\RR}\)
Wyszło mi takie coś:
\(\displaystyle{ x = 8 + \alpha \cdot 1 }\)
\(\displaystyle{ y = 9+1 + \alpha \cdot 13 = 10+13 \alpha }\)
\(\displaystyle{ z = 4+7 + \alpha \cdot 9 = 11+9 \alpha }\)
Czy takie coś jest poprawne?
Wyznaczanie równanie prostej przechodzącej przez punkt P i równoległej do prostej l
-
snooks
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczanie równanie prostej przechodzącej przez punkt P i równoległej do prostej l
Ostatnio zmieniony 27 cze 2020, o 18:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Wyznaczanie równanie prostej przechodzącej przez punkt P i równoległej do prostej l
Współczynniki przy `\alpha` są ok, ale ta prosta nie przechodzi przez zadany punkt.
Pomyśl dlaczego... .
Pomyśl dlaczego... .
-
Marmat
- Użytkownik

- Posty: 165
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
Re: Wyznaczanie równanie prostej przechodzącej przez punkt P i równoległej do prostej l
Zapisz sobie równanie prostej :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t\\y=9+13t\\z=4+9t\end{cases}}\)
w postaci kierunkowej:
\(\displaystyle{ \frac{x}{1} = \frac{y-9}{13}= \frac{z-4}{9} =t}\)
Widać, że wektorem równoległym do danej prostej jest wektor: [1,13,9].
Ponieważ proste mają być równoległe, więc wektor ten jest równoległy do szukanej prostej.
Obierzmy na szukanej prostej dowolny punkt A(x,y,z).
Istnieje takie t ,że wektor: \(\displaystyle{ [x- x_{0} , y-y _{0} , z-z _{0} ]= t*[1,13,9]}\)
Czyli: \(\displaystyle{ x-x _{0}=t , y-y _{0} =13t, z-z _{0} =9t}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ P=(8,1,7)=(x _{0},y _{0},z _{0})}\), więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-8=t\\y-1=13t\\z-7=9t\end{cases}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=8+t\\y=1+13t\\z=7+9t\end{cases}}\)
gdzie\(\displaystyle{ t \in R}\)
I to jest szukane równanie.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t\\y=9+13t\\z=4+9t\end{cases}}\)
w postaci kierunkowej:
\(\displaystyle{ \frac{x}{1} = \frac{y-9}{13}= \frac{z-4}{9} =t}\)
Widać, że wektorem równoległym do danej prostej jest wektor: [1,13,9].
Ponieważ proste mają być równoległe, więc wektor ten jest równoległy do szukanej prostej.
Obierzmy na szukanej prostej dowolny punkt A(x,y,z).
Istnieje takie t ,że wektor: \(\displaystyle{ [x- x_{0} , y-y _{0} , z-z _{0} ]= t*[1,13,9]}\)
Czyli: \(\displaystyle{ x-x _{0}=t , y-y _{0} =13t, z-z _{0} =9t}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ P=(8,1,7)=(x _{0},y _{0},z _{0})}\), więc:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-8=t\\y-1=13t\\z-7=9t\end{cases}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=8+t\\y=1+13t\\z=7+9t\end{cases}}\)
gdzie\(\displaystyle{ t \in R}\)
I to jest szukane równanie.
Pozdrawiam.