obliczyc calki z funkcji wymiernej

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Pumba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy

obliczyc calki z funkcji wymiernej

Post autor: Pumba »

Mam problem z takimi dwiema calkami :

1) \(\displaystyle{ \int \frac{x^3+x+1}{x^4+x^2} dx}\)
2) \(\displaystyle{ \int \frac{x}{(x^2+4x+5)^2} dx}\)

wiem ze w pierwszym trzeba rozlozyc na ulamki proste i wlasie z tym mam problem bo mi cos nie wychodzi

a to druge to chyba jest wzor rekurencyjny ale tu to nawte nie wiem od czego zaczac

prosze o pomoc !! i dzieki z gory
ODPOWIEDZ