Prawo: \(\displaystyle{ \forall_{k,m,n \in \NN} (k^n \cdot m^n = (k\cdot m)^n)}\)
Zapisałem:
1) dla \(\displaystyle{ n = 1}\)
\(\displaystyle{ k^1 \cdot m^1 = (k\cdot m)^1 \forall_{k,m,n \in \NN} }\)
2) dla \(\displaystyle{ n+1}\)
\(\displaystyle{ k^{n+1} \cdot m^{n+1} = k^1 \cdot k^n \cdot m^1 \cdot m^n = k\cdot m \cdot (km)^n = (k\cdot m)^{n+1}}\)
Czy na mocy powyższych dowód można uznać za zakończony? Jeśli nie, to jak go przeprowadzić? Z góry dziękuję za pomoc.
Udowodnij prawo potęgowania liczb przez indukcję:
-
mariusz_k11
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 18 cze 2020, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Udowodnij prawo potęgowania liczb przez indukcję:
Ostatnio zmieniony 18 cze 2020, o 19:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Udowodnij prawo potęgowania liczb przez indukcję:
Raczej nie ulega wątpliwości, że pokonałeś istotną trudność tego zadania i rozumiesz krok indukcyjny (więc pod tym względem dowód jest poprawny). Pytanie tylko o stopnień formalności w jakim masz to zapisać bo aktualnie jest to szkic. Być może taki coś przejdzie na politechnice na kierunkach technicznych ale już na matematyce niekoniecznie. Nie bój się opisać słowami tego co robisz znaczkami.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Udowodnij prawo potęgowania liczb przez indukcję:
Źle. Po pierwsze powinieneś przed rozpoczęciem dowodu napisać, że ustalasz dowolne \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ m}\) i robisz indukcję po \(\displaystyle{ n}\). I w związku z tym czerwony fragment jest bardzo nie na miejscu. Po drugie, Ty tylko zapisałeś tezę, więc trudno uznać to za uzasadnieniemariusz_k11 pisze: 18 cze 2020, o 19:111) dla \(\displaystyle{ n = 1}\)
\(\displaystyle{ k^1 \cdot m^1 = (k\cdot m)^1 \red{\forall_{k,m,n \in \NN}} }\)
A co to jest? Taki rządek znaczków sam z siebie niczego nie dowodzi. Póki co to nie jest dowód czegokolwiek (tylko rządek znaczków właśnie). Brakuje komentarza.mariusz_k11 pisze: 18 cze 2020, o 19:112) dla \(\displaystyle{ n+1}\)
\(\displaystyle{ k^{n+1} \cdot m^{n+1} = k^1 \cdot k^n \cdot m^1 \cdot m^n = k\cdot m \cdot (km)^n = (k\cdot m)^{n+1}}\)
JK