Ile jest ciągów długości 10 złożonych z liter: a, b, c, d, e
w których każda litera występuje dokładnie 2 razy?
ciągi
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 522
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 159 razy
Re: ciągi
Ustalam pozycje a, potem b, ... czyli \(\displaystyle{ {10\choose2}\cdot{8\choose2}\cdot{6\choose2}\cdot{4\choose2}\cdot{2\choose2}}\)
albo permutuję z powtórzeniami, czyli \(\displaystyle{ {10!\over2!\cdot2!\cdot2!\cdot2!\cdot2!}}\)
Pozdrawiam
albo permutuję z powtórzeniami, czyli \(\displaystyle{ {10!\over2!\cdot2!\cdot2!\cdot2!\cdot2!}}\)
Pozdrawiam