1.
Samolot rozwijający w nieruchomym powietrzu prędkość 216 km/h leci na północ, przy czym przez cały czas lotu znajduje się dokładnie nad szosą prowadzącą w tym samym kierunku. Pilot otrzymał z ziemi drogą radiową informację, że wieje wiatr o prędkości 112 km/h, ale radiotelegrafista zapomniał podać mu kierunek wiatru. Pilot zauważył, że w ciągu godziny samolot przebywa ponad szosą odległość równą dokładnie 216 km, pomimo wiatru.
a) Jaki jest kierunek wiatru,
b) W jakim kierunku jest zwrócony samolot, tzn. jaki kąt tworzy oś samolotu z szosą.
2.
Ciało wyrzucono pod kątem α do poziomu z prędkością początkową v0. Zaniedbując opór powietrza i
przyjmując wartość przyspieszenia ziemskiego g, znaleźć:
a) współrzędne wektora położenia pocisku w funkcji czasu,
b) kształt toru ruchu ciała,
3.
Skrzydło małego wentylatora o długości 15 cm wykonuje 1200 obrotów na minutę. Jaką drogę przebywa koniec skrzydła w czasie jednego pełnego obrotu? Jaka jest wartość jego prędkości i przyspieszenia?
Prosze nie odpisywac mi, że nie odbębnicie za mnie roboty bo miałem poprostu jakieś 10 zadań i spośród nich nie umiałem rozwiązać tych więc je zamieściłem coby ktoś mi wytłumaczył.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
c) maksymalną odległość, jaką przebędzie pocisk w kierunku poziomym tj. zasięg rzutu,
d) maksymalną wysokość na jaka wzniesie się ciało.
3 zadania z kinematyki
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 lis 2006, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczucin
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 11:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łostowice
- Pomógł: 146 razy
3 zadania z kinematyki
Ad 1
a. Wiatr wieje pod katem \(\displaystyle{ \beta}\) do szosy.
b. Samolot jest zwrócony pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\) do osi szosy.
\(\displaystyle{ \sin \frac{\alpha}{2} = \frac{\frac{v_w}{2}}{v_s} \\
2 \beta + = 180�\\
\beta = 90� - \frac{\alpha}{2}}\)
a. Wiatr wieje pod katem \(\displaystyle{ \beta}\) do szosy.
b. Samolot jest zwrócony pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\) do osi szosy.
\(\displaystyle{ \sin \frac{\alpha}{2} = \frac{\frac{v_w}{2}}{v_s} \\
2 \beta + = 180�\\
\beta = 90� - \frac{\alpha}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 lis 2006, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczucin
- Podziękował: 2 razy
3 zadania z kinematyki
Właśnie po dłuższym przemyśleniu śnie mogłem rozwiązac z.1 Jest bez sensu, najpierw jest podane "samolot przez cały cZas lotu znajduje sie dokładnie nad szosą", a później w pytają w jakim kierunku samolot jest względem szosy