nie mam pomyslu jak wyznaczyc wzor funkcji odwrotnej do y= - \(\displaystyle{ 2^{x}}\)
jest na to jakas metoda, zeby postepowac w jakis schematyczny sposob?
funkcja odwrotna, metoda?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pieszyce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
funkcja odwrotna, metoda?
Zauważ, że funkcja przekształca zbiór liczb rzeczywistych na zbiór liczb rzeczywistych ujemnych, i na tym zbiorze będzie określona funkcja odwrotna.
\(\displaystyle{ y=-2^x \\
-y=2^x \\
\ln(-y)=x\ln2 \\
x=\frac{\ln(-y)}{\ln2}}\)
i ponieważ dziedziną funkcji odwrotnej jest zbiór liczb rzeczywistych ujemnych, funkcja odwrotna jest dobrze określona.
\(\displaystyle{ y=-2^x \\
-y=2^x \\
\ln(-y)=x\ln2 \\
x=\frac{\ln(-y)}{\ln2}}\)
i ponieważ dziedziną funkcji odwrotnej jest zbiór liczb rzeczywistych ujemnych, funkcja odwrotna jest dobrze określona.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 6 paź 2007, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pieszyce
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
funkcja odwrotna, metoda?
a mozna to jakos naszkicowac? albo wyznaczyc tak zeby sie dalo?
kiedy funkcja nei ma funkcji odwrotnej? mi wyszlo cos takiego:
\(\displaystyle{ \log_2 (-y)=x}\)
kiedy funkcja nei ma funkcji odwrotnej? mi wyszlo cos takiego:
\(\displaystyle{ \log_2 (-y)=x}\)