Mam prośbę o pomoc do wszystkich obecnych. Dostałam pracę domową na zaliczenie i nie za bardzo wiem jak sie z nią uporać bo na ćwiczeniach udowadnialiśmy tylko równania a ja dostałam nierówność.
dla każdego n należącego do liczb naturalnych: n!≥n
Proszę pomóżcie
Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 23:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Główczyce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej
napiszę tylko dowód tezy, bo reszta chyba nie stanowi problemu:
\(\displaystyle{ n!-n\geqslant 0\\
(n+1)!-(n+1)=(n!-1)(n+1)>(n!-1)n=n!\cdot n -n>n!-n\geqslant 0\\
(n+1)!\geqslant n+1}\)
\(\displaystyle{ n!-n\geqslant 0\\
(n+1)!-(n+1)=(n!-1)(n+1)>(n!-1)n=n!\cdot n -n>n!-n\geqslant 0\\
(n+1)!\geqslant n+1}\)