Oblicz moc, wartości prądów oraz spadki napięć

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Limitowany2014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:06
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Oblicz moc, wartości prądów oraz spadki napięć

Post autor: Limitowany2014 »

Dzień dobry nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem, nie wiem jak powinienem to robić.
Dane:
\(\displaystyle{ R_1= 4\Omega}\)
\(\displaystyle{ R_2= 16\Omega}\)
\(\displaystyle{ R_3= 12\Omega}\)
\(\displaystyle{ R_4= 9\Omega}\)
\(\displaystyle{ R_5= 19\Omega}\)
Mam do obliczenia \(\displaystyle{ U, R_z,I ,P}\)
Zdjęcie układu:


Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 31 maja 2020, o 16:31 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Re: Oblicz moc, wartości prądów oraz spadki napięć

Post autor: AiDi »

A wzory na opór zastępczy w łączeniu szeregowym i równoległym oporników znasz? Oblicz najpierw opory zastępcze "pośrednie" tych trzech układów równoległych. Następnie one będą łączone (razem z opornikiem 3) szeregowo.
ODPOWIEDZ