równania i nierówności
równania i nierówności
czy moze ktos sprawdzic mi zadania
zad 1
\(\displaystyle{ |2x+3|=7}\)
odp \(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ x=-5}\)
zad2
\(\displaystyle{ |4x-1|=11}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{5}{2}}\)
zad3
\(\displaystyle{ |10-3x|\geqslant1}\)
\(\displaystyle{ x\geqslant3}\)
\(\displaystyle{ x\leqslant\frac{11}{3}}\)
nie wiem czy dobrze mam postawiony znak nierownosci??
zad 4
czy liczbą odwrotna do \(\displaystyle{ -3\frac{5}{9}}\) jest liczba \(\displaystyle{ -\frac{9}{32}}\)????
zad5
liczba niewymierna jest???
a \(\displaystyle{ 2,1234}\)
b \(\displaystyle{ 3,(12)}\)
c \(\displaystyle{ 4,5555}\)
d \(\displaystyle{ 1,12345}\)
e żadna z nich
ja dałam e
zad 6
liczba o 7,5 mniejsza od trzeciej czesci sumy liczby \(\displaystyle{ 5\frac{3}{4}}\)i \(\displaystyle{ 1,3}\)
jest ???? mi wyszła \(\displaystyle{ -5,63}\)
zad7 cena akcji pewnej firmy wynosi \(\displaystyle{ 12,40}\) zł. Podczas sesji poniedziałkowej cena spadła o \(\displaystyle{ 8}\) % a we wtorek wzrosłą o \(\displaystyle{ 12}\) %. Ile warta jest jedna akcja po sesji wtorkowej????? mi wyszło \(\displaystyle{ 12,78}\) ale nie wiem czy dobrze mam zrobione
zad 1
\(\displaystyle{ |2x+3|=7}\)
odp \(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ x=-5}\)
zad2
\(\displaystyle{ |4x-1|=11}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{5}{2}}\)
zad3
\(\displaystyle{ |10-3x|\geqslant1}\)
\(\displaystyle{ x\geqslant3}\)
\(\displaystyle{ x\leqslant\frac{11}{3}}\)
nie wiem czy dobrze mam postawiony znak nierownosci??
zad 4
czy liczbą odwrotna do \(\displaystyle{ -3\frac{5}{9}}\) jest liczba \(\displaystyle{ -\frac{9}{32}}\)????
zad5
liczba niewymierna jest???
a \(\displaystyle{ 2,1234}\)
b \(\displaystyle{ 3,(12)}\)
c \(\displaystyle{ 4,5555}\)
d \(\displaystyle{ 1,12345}\)
e żadna z nich
ja dałam e
zad 6
liczba o 7,5 mniejsza od trzeciej czesci sumy liczby \(\displaystyle{ 5\frac{3}{4}}\)i \(\displaystyle{ 1,3}\)
jest ???? mi wyszła \(\displaystyle{ -5,63}\)
zad7 cena akcji pewnej firmy wynosi \(\displaystyle{ 12,40}\) zł. Podczas sesji poniedziałkowej cena spadła o \(\displaystyle{ 8}\) % a we wtorek wzrosłą o \(\displaystyle{ 12}\) %. Ile warta jest jedna akcja po sesji wtorkowej????? mi wyszło \(\displaystyle{ 12,78}\) ale nie wiem czy dobrze mam zrobione
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
równania i nierówności
1. OK
2. OK
3. błąd \(\displaystyle{ x 3 x \frac{11}{3}}\)
4. OK
5. OK
6. błąd \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot(5,75+1,3)=2,35, \ 2,35-7,5=-5,15}\)
7. OK
2. OK
3. błąd \(\displaystyle{ x 3 x \frac{11}{3}}\)
4. OK
5. OK
6. błąd \(\displaystyle{ \frac{1}{3}\cdot(5,75+1,3)=2,35, \ 2,35-7,5=-5,15}\)
7. OK
równania i nierówności
mam jeszcze 4 zadania do sprawdzenia z równan i nierówności prosze o pomoc
zad 1
\(\displaystyle{ 2(x+5)-3(2x+8)=4}\)
\(\displaystyle{ 2x+10-6x-24=4}\)
\(\displaystyle{ -4x=18}\)
\(\displaystyle{ x=-4,5}\)
zad 2
\(\displaystyle{ \frac{x+5}{2}+\frac{2x+5}{3}=6 /\cdot 6}\)
\(\displaystyle{ 3x+15+4x+10=1}\)
\(\displaystyle{ 7x=-24 /\cdot7}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{24}{7}}\)
zad 3
\(\displaystyle{ \frac{2-3x}{4}-\frac{x+2}{5}}\)
zad 1
\(\displaystyle{ 2(x+5)-3(2x+8)=4}\)
\(\displaystyle{ 2x+10-6x-24=4}\)
\(\displaystyle{ -4x=18}\)
\(\displaystyle{ x=-4,5}\)
zad 2
\(\displaystyle{ \frac{x+5}{2}+\frac{2x+5}{3}=6 /\cdot 6}\)
\(\displaystyle{ 3x+15+4x+10=1}\)
\(\displaystyle{ 7x=-24 /\cdot7}\)
\(\displaystyle{ x=-\frac{24}{7}}\)
zad 3
\(\displaystyle{ \frac{2-3x}{4}-\frac{x+2}{5}}\)
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
równania i nierówności
1. OK
2. błąd w drugiej linijce - 6*6=36 a nie 1
3. błąd w drugiej linijce - 5*3x=15x a nie 3x, następny nawias cały do przeróbki
2. błąd w drugiej linijce - 6*6=36 a nie 1
3. błąd w drugiej linijce - 5*3x=15x a nie 3x, następny nawias cały do przeróbki
równania i nierówności
a czy nie można tych równań podzielić w pierwszym przez \(\displaystyle{ 6}\) a w drugim przez \(\displaystyle{ 20}\) ????