Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
kiko1
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 25 maja 2020, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
Post
autor: kiko1 »
Dzień dobry,
Mam problem z obliczeniem pochodnej następującej funkcji.
\(\displaystyle{ F(x)=e ^{- \sqrt{x} }}\)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2020, o 16:15 przez
Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczono w złym dziale.
-
Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Post
autor: Premislav »
Stosujesz wzór na pochodną funkcji złożonej po prostu.
\(\displaystyle{ F'(x)=-\frac{1}{2\sqrt{x}}e^{-\sqrt{x}}}\)