podaj wszystkie liczby...
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
podaj wszystkie liczby...
Skoro lewa strona jest zawsze dodatnia, to n musi być liczbą całkowitą dodatnią. Korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę dla piątych potęg:
\(\displaystyle{ p=n^5-1 \\ p=(n-1)(n^4+n^3+n^2+n+1)}\)
Jak widzimy drugi nawias jest zawsze większy lub równy 1, dlatego, żeby prawa strona była liczbą pierwszą, to n-1=1, czyli n=2.
\(\displaystyle{ p=2^5-1=31}\)
To jest jedyna liczba spełniająca warunki tego zadania.
\(\displaystyle{ p=n^5-1 \\ p=(n-1)(n^4+n^3+n^2+n+1)}\)
Jak widzimy drugi nawias jest zawsze większy lub równy 1, dlatego, żeby prawa strona była liczbą pierwszą, to n-1=1, czyli n=2.
\(\displaystyle{ p=2^5-1=31}\)
To jest jedyna liczba spełniająca warunki tego zadania.