moze juz bylo, ale ja znalzlem tylko indukcyjnie
\(\displaystyle{ n^{3}+5n}\) przez \(\displaystyle{ 6}\)
wykaz podzielnosc, nie indukcyjnie
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
wykaz podzielnosc, nie indukcyjnie
\(\displaystyle{ n^3+5n=n(n^2+5)=n(n^2-1+6)=n(n^2-1)+6n=(n-1)n(n+1)+6n}\)
Pierwszy składnik - iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, więc podzielny przez 3*2*1=6
Pierwszy składnik - iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, więc podzielny przez 3*2*1=6
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 21:36 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
wykaz podzielnosc, nie indukcyjnie
\(\displaystyle{ n^{3}+5n=n(n^{2}+5)=n(n^{2}-1+6)=6n+(n-1)(n+1)n}\) pomyśl nad tą formą