Klasy abstrakcji indukowane przez język
-
rivit
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 2 razy
Klasy abstrakcji indukowane przez język
Relacja \(\displaystyle{ R_L}\) jest relacją równoważności. Podać klasy abstrakcji relacji \(\displaystyle{ R_L}\) indukowanej przez język \(\displaystyle{ L}\) i wyznaczyć indeks (liczbę klas abstrakcji) relacji \(\displaystyle{ R_L}\).
(a) \(\displaystyle{ L = \left\{ 0^m10^k | k \ge 1, m \ge 1\right\}}\)
Jak robić takie zadania?
Potrzebuję jednego rozwiązania resztę wykminie sam, bo przykłady są podobne.
Pozdrawiam.
(a) \(\displaystyle{ L = \left\{ 0^m10^k | k \ge 1, m \ge 1\right\}}\)
Jak robić takie zadania?
Potrzebuję jednego rozwiązania resztę wykminie sam, bo przykłady są podobne.
Pozdrawiam.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
A może podasz definicję relacji \(\displaystyle{ R_L}\)?
JK
JK
-
rivit
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Nie widze opcji edycji, dopiszę tutaj.
Relacją indukowaną przez język \(\displaystyle{ L \subseteq \Sigma^*}\) nazywamy relację \(\displaystyle{ R_L \subseteq \Sigma^* \times \Sigma^*}\) (gdzie \(\displaystyle{ \Sigma}\) jest skończonym niepustym alfabetem symboli) taką, że
\(\displaystyle{ \left(\forall u,v\in \Sigma^* \right) \left( u R_L v \Leftrightarrow \left(\left(\forall z \in \Sigma^* \right) \left(uz \in L \Leftrightarrow vz \in L \right) \right) \right) }\)
W tym zadaniu \(\displaystyle{ \Sigma = \left\{ 0, 1\right\} }\)
Relacją indukowaną przez język \(\displaystyle{ L \subseteq \Sigma^*}\) nazywamy relację \(\displaystyle{ R_L \subseteq \Sigma^* \times \Sigma^*}\) (gdzie \(\displaystyle{ \Sigma}\) jest skończonym niepustym alfabetem symboli) taką, że
\(\displaystyle{ \left(\forall u,v\in \Sigma^* \right) \left( u R_L v \Leftrightarrow \left(\left(\forall z \in \Sigma^* \right) \left(uz \in L \Leftrightarrow vz \in L \right) \right) \right) }\)
W tym zadaniu \(\displaystyle{ \Sigma = \left\{ 0, 1\right\} }\)
-
rivit
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Kod: Zaznacz cały
https://i.imgur.com/V2xaty2.pngWstawiam jako link, bo obrazek jest szerszy niż 500px...
Narysowałem coś takiego, jednak nie wiem jak odczytać z tego klasy abstrakcji.
-
krl
- Użytkownik

- Posty: 582
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 137 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Jeśli słowa \(\displaystyle{ v,w}\) są takie, że automat po przeczytaniu każdego z nich znajduje się tym samym stanie, to są one w relacji \(\displaystyle{ R_L}\).
Stąd dostajesz górne ograniczenie na liczbę klas relacji \(\displaystyle{ R_L}\). Musisz jeszcze rozstrzygnąć, czy tych klas jednak nie jest mniej...
Stąd dostajesz górne ograniczenie na liczbę klas relacji \(\displaystyle{ R_L}\). Musisz jeszcze rozstrzygnąć, czy tych klas jednak nie jest mniej...
-
rivit
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ K_1 = \left\{ 0^m | m \ge 1 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_2 = \left\{ 0^m1 | m \ge 1 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_3 = \left\{ 0^m10^k | m \ge 1, k \ge 1 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_4 = \left\{ 0, 1\right\}^* - \left( K_1 \cup K_2 \cup K_3 \right) }\)
Zastanawia mnie jednak to, bo jak miałem taki język:
\(\displaystyle{ L = \left\{ 0^m1b^k | m, k \ge 0\right\} }\)
to klasy abstrakcji były następujące:
\(\displaystyle{ K_1 = \left\{ 0^m | m \ge 0 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_2 = \left\{ 0^m10^k | m, k \ge 0 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_3 = \left\{ 0, 1\right\}^* - \left( K_1 \cup K_2\right) }\)
Jednak w pierwotnym przykładzie są stany, które wymagają, żeby było np. zero minimum jeden raz. Jak to się ma do klas abstrakcji
Dodano po 1 dniu 9 godzinach 28 minutach 26 sekundach:
Czy komuś coś wiadomo na ten temat?
\(\displaystyle{ K_1 = \left\{ 0^m | m \ge 1 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_2 = \left\{ 0^m1 | m \ge 1 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_3 = \left\{ 0^m10^k | m \ge 1, k \ge 1 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_4 = \left\{ 0, 1\right\}^* - \left( K_1 \cup K_2 \cup K_3 \right) }\)
Zastanawia mnie jednak to, bo jak miałem taki język:
\(\displaystyle{ L = \left\{ 0^m1b^k | m, k \ge 0\right\} }\)
to klasy abstrakcji były następujące:
\(\displaystyle{ K_1 = \left\{ 0^m | m \ge 0 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_2 = \left\{ 0^m10^k | m, k \ge 0 \right\} }\)
\(\displaystyle{ K_3 = \left\{ 0, 1\right\}^* - \left( K_1 \cup K_2\right) }\)
Jednak w pierwotnym przykładzie są stany, które wymagają, żeby było np. zero minimum jeden raz. Jak to się ma do klas abstrakcji
Dodano po 1 dniu 9 godzinach 28 minutach 26 sekundach:
Czy komuś coś wiadomo na ten temat?
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Dla każdego stanu \(\displaystyle{ q_i}\) w automacie znajdź słowo \(\displaystyle{ u_i}\), które do niego prowadzi. Jeśli wszystkie te słowa będą parami nierównoważne, to automat jest optymalny i jego stany wyznaczają szukane klasy abstrakcji. A jeśli pewne dwa słowa są równoważne, to znaczy że automat jest nieoptymalny, tzn. istnieje automat o mniejszej liczbie stanów rozpoznający ten sam język. Wtedy możesz uprościć automat i powtarzać procedurę do skutku.
Na razie Twoja odpowiedź jest nieprawidłowa.
Odnośnie różnicy między oryginalnym zadaniem a podanym wyżej wariantem: niech \(\displaystyle{ L_1 = \{ 0^m 1 0^k | m \ge 1, k \ge 1 \}}\) i \(\displaystyle{ L_2 = \{ 0^m 1 0^k | m \ge 0, k \ge 0 \}}\). Wtedy słowa \(\displaystyle{ u = \varepsilon, v = 0}\) są w relacji \(\displaystyle{ R_{L_2}}\), bo liczba zer na początku słowa nie ma znaczenia. Ale te same słowa nie są w relacji \(\displaystyle{ R_{L_1}}\), bo słowa z dodatnią liczbą zer na początku mogą być akceptowane, a słowa bez zer - nie mogą. A konkretnie: słowo \(\displaystyle{ z = 10}\) świadczy o nierównoważności \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\), bo \(\displaystyle{ uz = 10}\) nie należy do języka, a \(\displaystyle{ vz = 010}\) już należy.
Bardzo dobrym sposobem na ogarnięcie tego tematu jest zrozumienie dowodu twierdzenia o indeksie, bo ten dowód dokładnie opisuje związek między stanami w automacie a klasami abstrakcji rzeczonej relacji.
Na razie Twoja odpowiedź jest nieprawidłowa.
Odnośnie różnicy między oryginalnym zadaniem a podanym wyżej wariantem: niech \(\displaystyle{ L_1 = \{ 0^m 1 0^k | m \ge 1, k \ge 1 \}}\) i \(\displaystyle{ L_2 = \{ 0^m 1 0^k | m \ge 0, k \ge 0 \}}\). Wtedy słowa \(\displaystyle{ u = \varepsilon, v = 0}\) są w relacji \(\displaystyle{ R_{L_2}}\), bo liczba zer na początku słowa nie ma znaczenia. Ale te same słowa nie są w relacji \(\displaystyle{ R_{L_1}}\), bo słowa z dodatnią liczbą zer na początku mogą być akceptowane, a słowa bez zer - nie mogą. A konkretnie: słowo \(\displaystyle{ z = 10}\) świadczy o nierównoważności \(\displaystyle{ u}\) i \(\displaystyle{ v}\), bo \(\displaystyle{ uz = 10}\) nie należy do języka, a \(\displaystyle{ vz = 010}\) już należy.
Bardzo dobrym sposobem na ogarnięcie tego tematu jest zrozumienie dowodu twierdzenia o indeksie, bo ten dowód dokładnie opisuje związek między stanami w automacie a klasami abstrakcji rzeczonej relacji.
-
rivit
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Napisałem takiego długiego posta i mnie wylogowało i wyczyściło cały formualrz... Ehh...
Nie będę pisać od nowa, dlatego w skrócie.
\(\displaystyle{ K_1 = \left\{ 1^m | m \ge 0 \right\}}\)
bo do pierwszego stanu trafią wszystkie słowa, które nie będą zawierac zera.
\(\displaystyle{ K_2 = \left\{ 1^m0^k | m \ge 0, k \ge 1 \right\}}\)
Bo w drugim stanie bedą słowa typu: \(\displaystyle{ 111110, 111000, 1000, 0000}\)
\(\displaystyle{ K_3 = \left\{ 1^m0^k1^n | m \ge 0, k,n \ge 1 \right\}}\)
słowa postaci: \(\displaystyle{ 1111101, 1110001, 1000111, 00001111, 101, 01}\)
\(\displaystyle{ K_4 = \left\{ 1^m0^k1^n0^p | m \ge 0, k,n,p \ge 1 \right\}}\)
słowa postaci: \(\displaystyle{ 111110111000, 1110001000, 10001110, 0000111100, 10100, 0100}\)
i to jest stan akceptujący. Tylko, że widze, że tutaj trafiają słowa, które nie należą do języka.
\(\displaystyle{ K_5 = \left\{ 0, 1\right\}^* - \left( K_1 \cup K_2 \cup K_3 \cup K_4 \right)}\)
czyli pozostale
Niestety nie mam pojęcia, jak to poprawić i czy to w ogóle jest dobrze. Prosze o jakieś korekty.
Nie będę pisać od nowa, dlatego w skrócie.
\(\displaystyle{ K_1 = \left\{ 1^m | m \ge 0 \right\}}\)
bo do pierwszego stanu trafią wszystkie słowa, które nie będą zawierac zera.
\(\displaystyle{ K_2 = \left\{ 1^m0^k | m \ge 0, k \ge 1 \right\}}\)
Bo w drugim stanie bedą słowa typu: \(\displaystyle{ 111110, 111000, 1000, 0000}\)
\(\displaystyle{ K_3 = \left\{ 1^m0^k1^n | m \ge 0, k,n \ge 1 \right\}}\)
słowa postaci: \(\displaystyle{ 1111101, 1110001, 1000111, 00001111, 101, 01}\)
\(\displaystyle{ K_4 = \left\{ 1^m0^k1^n0^p | m \ge 0, k,n,p \ge 1 \right\}}\)
słowa postaci: \(\displaystyle{ 111110111000, 1110001000, 10001110, 0000111100, 10100, 0100}\)
i to jest stan akceptujący. Tylko, że widze, że tutaj trafiają słowa, które nie należą do języka.
\(\displaystyle{ K_5 = \left\{ 0, 1\right\}^* - \left( K_1 \cup K_2 \cup K_3 \cup K_4 \right)}\)
czyli pozostale
Niestety nie mam pojęcia, jak to poprawić i czy to w ogóle jest dobrze. Prosze o jakieś korekty.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Ech..rivit pisze: 23 maja 2020, o 12:02Napisałem takiego długiego posta i mnie wylogowało i wyczyściło cały formualrz... Ehh...
To przykre, ale w przyszłości warto zabezpieczać się - albo zapisywać kopię roboczą (jest taka opcja), albo - PRZED wysłaniem posta (jeżeli naprawdę długo go pisaliśmy) - otworzyć stronę forum w tej samej przeglądarce w innym oknie, sprawdzając czy nas nie wylogowało. Jeśli wylogowało, to zalogować się w tym nowym oknie. Wtedy próba wysłania posta spotka się z reakcją "Formularz nieaktualny...", ale powtórne wysłanie posta już zadziała.
JK
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Twój automat jest prawie dobry (brakuje dwóch strzałek odpowiadających jedynce), ale klasy abstrakcji już nie. Zacznij od poprawienia automatu, bo pewnie to jest źródłem niektórych błędów. W razie gdyby nadal wychodziła Ci ta sama odpowiedź - zastanów się, czy rzeczywiście po wczytaniu słowa \(\displaystyle{ 111}\) automat będzie w tym samym stanie co na początku?
-
rivit
- Użytkownik

- Posty: 163
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Kod: Zaznacz cały
https://i.imgur.com/T3XqPo0.pngPoprawiony automat. Dodałem takie przejścia, które przenoszą nas do dead state gdy napotkamy nieprawidłowość.
Jednak klasy abstrakcji wychodzą mi identyczne jak pisałem wcześniej.
\(\displaystyle{ K_1 = \left\{ 0^m | m \ge 1 \right\}\\
K_2 = \left\{ 0^m1 | m \ge 1 \right\}\\
K_3 = \left\{ 0^m10^k | m \ge 1, k \ge 1 \right\}\\
K_4 = \left\{ 0, 1\right\}^* - \left( K_1 \cup K_2 \cup K_3 \right)}\)
Nie mam absolutnie innego pomysłu jak by to miało wyglądać. Uważam, że powyższa odpowiedź jest poprawna, jeśli nie jest proszę tym razem wskazać co konkretnie jest nie tak, gdyż nie mogę tego pojąć.
Dodano po 11 godzinach 39 minutach 49 sekundach:
Po głębszym namyśle dodałbym jezcze jedną klasę, która zawiera tylko słowo puste.
\(\displaystyle{ K_0 = \left\{ \epsilon \right\}}\)
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Re: Klasy abstrakcji indukowane przez język
Włącznie z ostatnią klasą - odpowiedź jest poprawna (przy czym też trzeba ją odjąć od \(\displaystyle{ K_4}\)).