równanie z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
prizon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 paź 2007, o 18:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

równanie z parametrem

Post autor: prizon »

Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:

Dla jakich wartosci parametru "m" równanie ma dokładnie dwa różne pierwiastki:
|\(\displaystyle{ x^{2}}\)-9|+|\(\displaystyle{ x^{2}}\)-16|=m
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

równanie z parametrem

Post autor: Lady Tilly »

zobacz - sam wykres \(\displaystyle{ y=|x^{2}-9|+|x^{2}-16|}\) wygląda tak:
AU
AU
e7f06f11ff17d1d3.jpg (16.37 KiB) Przejrzano 39 razy

teraz musisz obrać takie m aby wykres y=m był ponad "górką".
ODPOWIEDZ