Prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Posłaniec wiózł samochodem przesyłkę z miejscowości A do miejscowości B. Jadąc ze stała prędkością , pokonał trasę w 2 godziny i 15 minut. W drodze powrotnej zwiekszył prędkość o 5km/h i dzięki temu skrócił czas jazdy o 15 minut. Jak daleko jest z A do B?
POsłaniec;)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 19:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
POsłaniec;)
\(\displaystyle{ v=\frac{s}{t}}\)
\(\displaystyle{ s=vt}\)
W jedną stronę
\(\displaystyle{ s=vt}\)
W drugą stronę
\(\displaystyle{ s=(v+5\frac{km}{h})(t -0,25h)}\); 0,25h=15 min
i porównujemy \(\displaystyle{ vt=(v+5\frac{km}{h})(t -0,25h)}\)
\(\displaystyle{ v\cdot 2,25h=(v+5\frac{km}{h})(2,25h -0,25h)}\)...
wyliczysz v, a potem s
\(\displaystyle{ s=vt}\)
W jedną stronę
\(\displaystyle{ s=vt}\)
W drugą stronę
\(\displaystyle{ s=(v+5\frac{km}{h})(t -0,25h)}\); 0,25h=15 min
i porównujemy \(\displaystyle{ vt=(v+5\frac{km}{h})(t -0,25h)}\)
\(\displaystyle{ v\cdot 2,25h=(v+5\frac{km}{h})(2,25h -0,25h)}\)...
wyliczysz v, a potem s
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
POsłaniec;)
madziorek dobrze zrobiła początek, więc może przedstaw swoje rozwiązanie. Sprawdzimy, gdzie jest ewentualnie błąd.
Powinno wyjść \(\displaystyle{ 40 \frac{km}{h}}\) i \(\displaystyle{ 90km}\).
Powinno wyjść \(\displaystyle{ 40 \frac{km}{h}}\) i \(\displaystyle{ 90km}\).