Wektor losowy jako rozkład gaussowski

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Wektor losowy jako rozkład gaussowski

Post autor: TorrhenMathMeth »

Niech wektor losowy \(\displaystyle{ \left( X, \ Y, \ Z\right) }\) będzie rozkładem gaussowskim z parametrami \(\displaystyle{ \mu = (1,1,1)}\) oraz macierzą kowariancji

\(\displaystyle{ \mathbb{Cov}\left( X, \ Y, \ Z\right) = \left[\begin{array}{ccc}4&4&-3\\4&16&-12\\-3&-12&9\end{array}\right] }\)

Znaleźć \(\displaystyle{ \alpha, \ \beta, \ \gamma, \ \delta}\) tak, aby \(\displaystyle{ V=\alpha X+\beta Y+\gamma Z + \delta}\) miało rozkład \(\displaystyle{ N(0,1)}\) oraz \(\displaystyle{ V}\) było niezależne od \(\displaystyle{ Y}\) i \(\displaystyle{ Z}\).
Ostatnio zmieniony 15 maja 2020, o 16:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zadanie z trwającego kolokwium na MIM UW.
ODPOWIEDZ