Wektor losowy, rozkłady i kowariancja

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
TorrhenMathMeth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 14 gru 2017, o 11:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedliska
Podziękował: 19 razy

Wektor losowy, rozkłady i kowariancja

Post autor: TorrhenMathMeth »

Wektor losowy \(\displaystyle{ \left( X,Y\right) }\) ma gęstość

\(\displaystyle{ g\left( x,y\right)= \begin{cases} Ce^{-y} &\text{jeśli } 0 \le x \le y \\ 0 &\text{wpp} \end{cases} }\)
gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest pewną liczbą rzeczywistą.
1. Znaleźć rozkłady zmiennych losowych \(\displaystyle{ X, \ Y, \ \frac{Y}{X} }\). Jeśli mają gęstość to znaleźć je.
2. Obliczyć kowariancję zmiennych \(\displaystyle{ X, \ Y}\)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2020, o 16:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zadanie z trwającego kolokwium na MIM UW.
ODPOWIEDZ