Za dwa różne podręczniki zapłacono 45 zł. Ile kosztuje jeden podręcznik jeżeli jeden z nich jest 25% droższy od drugiego.
Jak to rozwiązać ?
zadanie z treścią
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z przed komputera
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
zadanie z treścią
25% = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
x - pierwszy podręcznik
x + \(\displaystyle{ \frac {1}{4}x}\) - drugi podręcznik
\(\displaystyle{ x + x + \frac {1}{4}x = 45
2 \frac{1}{4}x = 45 | : 2 \frac{1}{4}
x = 20
x + \frac{1}{4}x = 25}\)
x - pierwszy podręcznik
x + \(\displaystyle{ \frac {1}{4}x}\) - drugi podręcznik
\(\displaystyle{ x + x + \frac {1}{4}x = 45
2 \frac{1}{4}x = 45 | : 2 \frac{1}{4}
x = 20
x + \frac{1}{4}x = 25}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 20:18 przez Danlew, łącznie zmieniany 2 razy.