Zadania...logika, zbiory i inne ...

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
ami88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 lis 2006, o 14:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Zadania...logika, zbiory i inne ...

Post autor: ami88 »

Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań. bo ja nie umiem sobie z tym poradzić

Zad 1 Podac elementy zbiorów:
a) { xε N: x�5x-3/2x+7|x+3}


Zad 2 Wyznaczyć AuB, AnB, AB, BA dla zbiorów:
1. A={xεN:x�+13/2}
2. A={xεR:x-20}

Zad 3 Wyznaczyc sumę i iloczyn uogulniony dla zbiorów {At:tεN}, {AtεR+}:
1. At ={xεR:-t≤x≤t}
2. At ={xεR:x≥t}


Zad 4 Sprawdzić, czy są odwracalne funkcje. Jeśli tak, to znaleźć funkcje odwrotną
1. ƒ:R→R, ƒ(x)=3x+5
2. g(x)=x�-2x, x≥1
3. h:R�→R, h(x,y)=x+y

Zad 5 Dziedziną funkcji y=5+3x jest zbiór {x:1≤x≤4} Znaleźć przeciwdziedzinę i zapisać jako zbiór

Zad 6 Jaka będzie przeciwdziedzina funkcji y=-x�, jeśli jej dziedzina jest zbiór wszystkich liczb nieujemnych rzeczywistych?

Zad 7 Sporządzić wykresy funkcji:
a)y=8+3x
b)y=8-3x
c)y=3x+12
zakładając, że dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych nieujemnych

Zad 8 Sporządzić wykresy funkcji:
a)y=-x+5x-2
b)y=x+5x-2
z przedziałem [-5,5] jako dziedzina

Zad 9 Uprościc wyrażenia:
a)x^4*x^15
b)x^a*x^b*x^c
c)x�*y�*z�
d)x�/x^-3
e)(x�*x^1/3)/x^2/3


Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Zadania...logika, zbiory i inne ...

Post autor: scyth »

Przypuszczam, że jesteś na pierwszym roku studiów (lub w ostatniej klasie liceum) - jeśli się nie mylę to przyjmij moją dobrą radę i zamiast przepisywać zadania na forum i czekać na gotowe odpowiedzi poświęć trochę czasu nauczeniu się tego. Te zadania nawet nie wykraczają poza poziom podstawowy z liceum - jeśli teraz masz z tym problemy i nie masz zamiaru się uczyć to nie trać czasu i odpuść sobie...
ami88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 lis 2006, o 14:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Zadania...logika, zbiory i inne ...

Post autor: ami88 »

powiem to tak dochodze do pewnego momentu w zadaniu i dalej nie wiem co robic to cały mój problem... wiec moze ktos by mi cokolwiek pomogł
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Zadania...logika, zbiory i inne ...

Post autor: scyth »

więc pokaż swoje rozumowanie
ODPOWIEDZ