Układ niezależny, epimorfizm

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wiktoria123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 mar 2020, o 20:34
Płeć: Kobieta
wiek: 25

Układ niezależny, epimorfizm

Post autor: wiktoria123456 »

Czy te wektory \(\displaystyle{ [2,3],[4,1],[3,1]}\) tworzą układ liniowo niezależny?
Jak to obliczyć?


Oraz czy \(\displaystyle{ \ZZ_{5}^{2} = lin([2,3],[4,1],[3,1])}\) ? Czy jest epimorfizmem?

Wydaje mi się, że tak, tylko w jaki sposób to udowodnić?
Ostatnio zmieniony 11 maja 2020, o 23:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używaj Caps Locka. Poprawa wiadomości.
vonblackowitz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 maja 2014, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Układ niezależny, epimorfizm

Post autor: vonblackowitz »

Dobra, znasz definicje?
wiktoria123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 mar 2020, o 20:34
Płeć: Kobieta
wiek: 25

Re: Układ niezależny, epimorfizm

Post autor: wiktoria123456 »

Czy tworzą układ niezależny zrobiłam układając rówaniania i wyszło mi x=0,y=0 i z=0, więc tworzą, jeśli dobrze wyliczyłam, natomiast nie wiem jak się zabrać za drugi punkt
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: Układ niezależny, epimorfizm

Post autor: Jan Kraszewski »

wiktoria123456 pisze: 12 maja 2020, o 07:50Czy tworzą układ niezależny zrobiłam układając rówaniania i wyszło mi x=0,y=0 i z=0, więc tworzą,
Trzy wektory w przestrzeni dwuwymiarowej? Może pokaż te rachunki. No i wypadałoby napisać na początku w jakiej przestrzeni liniowej (i nad jakim ciałem) rozważasz te wektory...
wiktoria123456 pisze: 11 maja 2020, o 23:03Czy jest epimorfizmem?
Czy CO jest epimorfizmem? Epimorfizm to funkcja, a ja tu nie widzę żadnej funkcji.

JK
ODPOWIEDZ