Jak policzyć funkcję odwrotną do tej?
\(\displaystyle{ w=w(u)=\frac{u+1}{2u-3}}\)
Mam problem jak wyliczyć z tej funkcji: \(\displaystyle{ u}\)
Funkcja odwrotna wielomianowa
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Funkcja odwrotna wielomianowa
\(\displaystyle{ w=\frac{u+1}{2u-3}}\)
\(\displaystyle{ (2u-3)w=u+1}\)
\(\displaystyle{ 2uw-3w-u=1}\)
\(\displaystyle{ u(2w-1)=1+3w}\)
\(\displaystyle{ u=\frac{1+3w}{2w-1}}\)
\(\displaystyle{ (2u-3)w=u+1}\)
\(\displaystyle{ 2uw-3w-u=1}\)
\(\displaystyle{ u(2w-1)=1+3w}\)
\(\displaystyle{ u=\frac{1+3w}{2w-1}}\)