Zamiana współrzędnych na biegunowe.

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
koosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 paź 2019, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 22 razy

Zamiana współrzędnych na biegunowe.

Post autor: koosc »

Witam, mam problem z takim zadaniem.
W całce podwójnej muszę zmienić współrzędne na biegunowe,
jeżeli \(\displaystyle{ D=\left\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}: x^{2}+y^{2} \le 2x \right\} }\)

O: \(\displaystyle{ (x-1)^{2}+y^{2}=1}\)

\(\displaystyle{ x=r\cos\varphi}\)
\(\displaystyle{ y=r\sin\varphi}\)

\(\displaystyle{ r=0 \vee r=2\cos\varphi}\)

I teraz się gubię w jakim przedziale będzie kąt\(\displaystyle{ \varphi}\).
\(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi \le \varphi \le \frac{1}{2} \pi }\) będzie poprawnie?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2020, o 16:03 przez koosc, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Zamiana współrzędnych na biegunowe.

Post autor: a4karo »

Tak (chociaż ja bym zrobił `x=1+r\cos\varphi`)
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 703
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Re: Zamiana współrzędnych na biegunowe.

Post autor: kinia7 »

koosc pisze: 10 maja 2020, o 15:45 I teraz się gubię w jakim przedziale będzie kąt\(\displaystyle{ \varphi}\).
\(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi \le \varphi \le \frac{1}{2} \pi }\) będzie poprawnie?
a4karo pisze: 10 maja 2020, o 15:49 Tak ...
Od kiedy poprawnym jest zapis \(\displaystyle{ \frac{3}{2} \pi \le \frac{1}{2} \pi }\) ?
koosc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 22 paź 2019, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 22 razy

Re: Zamiana współrzędnych na biegunowe.

Post autor: koosc »

Czyli raczej poprawnie będzie \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{2} \le φ \le \frac{ \pi }{2} }\)?
ODPOWIEDZ