udowodnij, że jeżeli liczby a i b są naturalne oraz liczba \(\displaystyle{ a^{2}+ab+b^{2}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ a+b}\), to liczba \(\displaystyle{ a^{4}+b^{4}}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ (a+b)^{2}}\)
z gory dzieki za pomoc
Jeżeli liczby a i b...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wa
- Podziękował: 2 razy
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Jeżeli liczby a i b...
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2=a^2+2ab+b^2-ab=(a+b)^2-ab}\)
Czyli żeby ta liczba była podzielna przez a+b, to liczba a*b musi być podzielna przez a+b. Możemy więc zapisać: \(\displaystyle{ ab=k(a+b)}\), gdzie k jest pewną liczbą naturalną. Teraz spróbujemy coś pokombinować z naszą drugą liczbą:
\(\displaystyle{ a^4+b^4=a^4-2a^2b^2+b^4+2a^2b^2=(a^2-b^2)^2+2a^2b^2=(a-b)^2(a+b)^2+2(ab)^2= \\ =(a-b)^2(a+b)^2+2(k(a+b))^2=(a-b)^2(a+b)^2+2k^2(a+b)^2= \\ =(a+b)^2((a-b)^2+2k^2)}\)
Teraz to już chyba oczywiste
Czyli żeby ta liczba była podzielna przez a+b, to liczba a*b musi być podzielna przez a+b. Możemy więc zapisać: \(\displaystyle{ ab=k(a+b)}\), gdzie k jest pewną liczbą naturalną. Teraz spróbujemy coś pokombinować z naszą drugą liczbą:
\(\displaystyle{ a^4+b^4=a^4-2a^2b^2+b^4+2a^2b^2=(a^2-b^2)^2+2a^2b^2=(a-b)^2(a+b)^2+2(ab)^2= \\ =(a-b)^2(a+b)^2+2(k(a+b))^2=(a-b)^2(a+b)^2+2k^2(a+b)^2= \\ =(a+b)^2((a-b)^2+2k^2)}\)
Teraz to już chyba oczywiste