Pierwiastek + parametr

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Corinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 29 sty 2015, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Pierwiastek + parametr

Post autor: Corinek »

Dla jakich \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ \sqrt{x^2 + 6x + 9} = m^2 + 2 }\) ma dwa różne rozwiązania o przeciwnych znakach?

Udało mi się dojść do tego, że:
\(\displaystyle{ \left| x+3\right| = m^2 +2 }\)

skąd
\(\displaystyle{ m = \sqrt{x+1} }\) lub \(\displaystyle{ m= \sqrt{-x -5} }\), ale niewiele mi to daje.

Tak samo jak nic konkretnego mi nie wynika z wyliczenia
\(\displaystyle{ x=m^2-1}\) lub \(\displaystyle{ x=-m^2-5}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Pierwiastek + parametr

Post autor: Jan Kraszewski »

Wystarczy zrobić rysunek\(\displaystyle{ ^*}\), by zobaczyć, że pożądany warunek to \(\displaystyle{ m^2+2>3}\).

JK

\(\displaystyle{ ^*}\)
Ukryta treść:    
Corinek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 29 sty 2015, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

Re: Pierwiastek + parametr

Post autor: Corinek »

Wychodzi \(\displaystyle{ m \in (- \infty , -1) \cup (1, \infty )}\) ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36105
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: Pierwiastek + parametr

Post autor: Jan Kraszewski »

Jako żywo.

JK
ODPOWIEDZ