Dzień dobry,
Mam dwa zadania do zrobienia, sam próbowałem je zrobić, ale to nie jest na mój mózg.
1.Do styropianowego kubka z herbatą o masie \(\displaystyle{ m_h=100g}\) i temperaturze \(\displaystyle{ t_h=80^\circ C}\) wrzucono kostkę lodu o
masie \(\displaystyle{ m_L=20g}\) i temperaturze \(\displaystyle{ t_L= -5^\circ C}\). Cała kostka lodu uległa stopieniu. Oblicz temperaturę końcową
herbaty przy założeniu, że wymianę ciepła układu z otoczeniem można zaniedbać. Dane: ciepło
właściwe wody \(\displaystyle{ c_w=4,18 J/(g \cdot K)}\), ciepło właściwe lodu \(\displaystyle{ c_{wL}=2,09 J/(g\cdot K)}\), ciepło topnienia lodu
\(\displaystyle{ q_{tL}=332 J/g}\).[1]
2.Piec elektryczny o mocy \(\displaystyle{ P =2kW}\) i powierzchni \(\displaystyle{ S = 0,25 m^2}\) pokryty jest ogniotrwałym materiałem o
grubości \(\displaystyle{ d=10 cm}\). Współczynnik przewodnictwa cieplnego tego materiału jest równy \(\displaystyle{ k =0,8 W/(m\cdot K)}\).
Jaka jest temperatura zewnętrznej powierzchni pieca, jeżeli temperatura jego wewnętrznej powierzchni
jest równa \(\displaystyle{ T=1200^\circ C}\)?
Jeśli zadania są w złym dziale, to przepraszam
Z góry dziękuję za pomoc
Zadania z termodynamiki związane z temperaturą
-
Limitowany2014
- Użytkownik

- Posty: 12
- Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
Zadania z termodynamiki związane z temperaturą
Ostatnio zmieniony 5 maja 2020, o 09:04 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
Re: Zadania z termodynamiki związane z temperaturą
1. Nasz układ składa się z herbaty i lodu (nie podano ciepła właściwego styropianu, więc rozumiem, że istnienie kubka możemy pominąć). Zapiszmy sobie co każdy ze składników tego układu "robi" w trakcie dochodzenia do równowagi:
herbata się ochładza od \(\displaystyle{ t_h}\) do \(\displaystyle{ t_k}\) + lód się ogrzewa od \(\displaystyle{ t_L}\) do \(\displaystyle{ t_0=0^\circ C}\) + lód się topi + woda powstała z lodu ogrzewa się od \(\displaystyle{ t_0}\) do \(\displaystyle{ t_k}\)
Z każdym wypisanym wyżej procesem wiąże się jakaś wymieniona na sposób ciepła energia. Suma tych "wymian" musi być równa zeru, ponieważ zakładamy, że nic nie uciekło do otoczenia, ani też nikt z otoczenia nie przyszedł i nie dołożył układowi energii:
\(\displaystyle{ Q_1+Q_2+\ldots=0}\). Takie wypisywanie wszystkich procesów jest o tyle dobre, że dosłownie z każdym z nich związany jest jeden składnik w powyższej sumie. Podstawiając konkretne wzory otrzymujemy:
\(\displaystyle{ m_hc_w(t_k-t_h)+m_Lc_{wL}(t_0-t_L)+m_Lq_{tL}+m_Lc_w(t_k-t_0)=0}\).
Jest to równanie na \(\displaystyle{ t_k}\).
2. Tempo przekazywania energii na sposób ciepła (czyli de facto moc) dane jest wzorem:
\(\displaystyle{ P=\frac{kS(T-T_z)}{d}}\).
Należy wyznaczyć \(\displaystyle{ T_z}\).
herbata się ochładza od \(\displaystyle{ t_h}\) do \(\displaystyle{ t_k}\) + lód się ogrzewa od \(\displaystyle{ t_L}\) do \(\displaystyle{ t_0=0^\circ C}\) + lód się topi + woda powstała z lodu ogrzewa się od \(\displaystyle{ t_0}\) do \(\displaystyle{ t_k}\)
Z każdym wypisanym wyżej procesem wiąże się jakaś wymieniona na sposób ciepła energia. Suma tych "wymian" musi być równa zeru, ponieważ zakładamy, że nic nie uciekło do otoczenia, ani też nikt z otoczenia nie przyszedł i nie dołożył układowi energii:
\(\displaystyle{ Q_1+Q_2+\ldots=0}\). Takie wypisywanie wszystkich procesów jest o tyle dobre, że dosłownie z każdym z nich związany jest jeden składnik w powyższej sumie. Podstawiając konkretne wzory otrzymujemy:
\(\displaystyle{ m_hc_w(t_k-t_h)+m_Lc_{wL}(t_0-t_L)+m_Lq_{tL}+m_Lc_w(t_k-t_0)=0}\).
Jest to równanie na \(\displaystyle{ t_k}\).
2. Tempo przekazywania energii na sposób ciepła (czyli de facto moc) dane jest wzorem:
\(\displaystyle{ P=\frac{kS(T-T_z)}{d}}\).
Należy wyznaczyć \(\displaystyle{ T_z}\).