Lokata i inflacja

Osobny dział dla miłośników procentów.
Balanceman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 paź 2007, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

Lokata i inflacja

Post autor: Balanceman »

Pan RYCHU wpłacił pewna sume na lokatę oprocentowaną w wysokości 8% w skali roku, przy czym odsetki naliczane sa kwartalnie.w ciagu rozwazanego roku inflacja wyniosła 4% . Jakie jest roczne oprocentowanie lokaty pana RYCHA, tzn. o ile procent więcej są warte sa pieniadze od które miał na koncie po roku od tych, które wpłacał ? Wynik podac z dokładnościa do setnych części procenta.
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

Lokata i inflacja

Post autor: andkom »

\(\displaystyle{ \frac{\left(1+\frac{0,08}4\right)^4}{1+0,04}-1\approx0,0408=4,08\%}\)
ODPOWIEDZ