Mam problem z ustaleniem współrzędnych sferycznych dla całki:
\(\displaystyle{ \iiint \sqrt{x^2 + y^2 + z^2} dx dy dz}\)
\(\displaystyle{ V: \{(x, y, z) \in \RR^3 : x^2 + y^2 + z^2 \leqslant x, y \geqslant 0 \} }\)
Obszarem jest połowa sfery o promieniu równym \(\displaystyle{ 1}\). Sfera jest przesunięta na osi \(\displaystyle{ x }\) tak, że jej środek leży w punkcie \(\displaystyle{ (0.5, 0, 0) }\).
Próbowałem wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ r, \phi, \psi }\), ale wynik całki nie zgadza się z odpowiedzią podaną przez profesora \(\displaystyle{ \frac{\pi} {3} }\)
Wartości, które wyznaczyłem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \leqslant r \leqslant \sin(\phi) \\ 0 \leqslant \phi \leqslant \frac {\pi} {2} \\ 0 \leqslant \psi \leqslant \sin(2 \phi) \end{cases} }\)
Dodano po 25 minutach 35 sekundach:
Po chwili zastanowienia zauważyłem, że kąt \(\displaystyle{ \psi }\) musi być wyrażony w radianach, więc logicznie było by go zastąpić zakresem \(\displaystyle{ 0 \leqslant \psi \leqslant \pi }\), ale wtedy wynik też się nie zgadza.
Całka potrójna współrzędne sferyczne.
-
Abbion
- Użytkownik

- Posty: 16
- Rejestracja: 8 paź 2019, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 5 razy
Całka potrójna współrzędne sferyczne.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2020, o 14:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.