Całka potrójna współrzędne sferyczne.

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Abbion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Całka potrójna współrzędne sferyczne.

Post autor: Abbion »

Mam problem z ustaleniem współrzędnych sferycznych dla całki:

\(\displaystyle{ \iiint \sqrt{x^2 + y^2 + z^2} dx dy dz}\)

\(\displaystyle{ V: \{(x, y, z) \in \RR^3 : x^2 + y^2 + z^2 \leqslant x, y \geqslant 0 \} }\)

Obszarem jest połowa sfery o promieniu równym \(\displaystyle{ 1}\). Sfera jest przesunięta na osi \(\displaystyle{ x }\) tak, że jej środek leży w punkcie \(\displaystyle{ (0.5, 0, 0) }\).
Próbowałem wyznaczyć wartości \(\displaystyle{ r, \phi, \psi }\), ale wynik całki nie zgadza się z odpowiedzią podaną przez profesora \(\displaystyle{ \frac{\pi} {3} }\)

Wartości, które wyznaczyłem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \leqslant r \leqslant \sin(\phi) \\ 0 \leqslant \phi \leqslant \frac {\pi} {2} \\ 0 \leqslant \psi \leqslant \sin(2 \phi) \end{cases} }\)

Dodano po 25 minutach 35 sekundach:
Po chwili zastanowienia zauważyłem, że kąt \(\displaystyle{ \psi }\) musi być wyrażony w radianach, więc logicznie było by go zastąpić zakresem \(\displaystyle{ 0 \leqslant \psi \leqslant \pi }\), ale wtedy wynik też się nie zgadza.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2020, o 14:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
ODPOWIEDZ