1. Wyznacz liczbe rownan \(\displaystyle{ x^2-px-q=0 \quad (p,q N)}\) wktorych pierwiastki sa mniejsze od 8.
2. Samochod przebyl polowe trasy z predkoscia 40 km/h a druga polowe z predkoscia 120 km/h.
a) jaka byla srednia predkosc samochodu na tej trasie ?
b) z jaka predkoscia samochod powinien przebyc druga polowe trasy aby srednia predkosc na tej trasie wynosila 64 km/h?
z gory dzieki za pomoc =]
wyznacz liczbe rownan / srednia predkosc
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
wyznacz liczbe rownan / srednia predkosc
2)
Pierwsza połowa:
droga-x
prędkość-40
czas- x/40
Druga połowa:
droga-x
prędkość-120
czas x/120
Prędkość średnia;
całkowita droga przez cały czas:
\(\displaystyle{ v_{sr}=\frac{2x}{\frac{x}{40}+\frac{x}{120}}=60}\)
Pierwsza połowa:
droga-x
prędkość-40
czas- x/40
Druga połowa:
droga-x
prędkość-120
czas x/120
Prędkość średnia;
całkowita droga przez cały czas:
\(\displaystyle{ v_{sr}=\frac{2x}{\frac{x}{40}+\frac{x}{120}}=60}\)