Napisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt i prostą
-
Multivitale
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 24 kwie 2020, o 15:45
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Napisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt i prostą
Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej punkt \(\displaystyle{ P(2,0,1)}\) i prostą \(\displaystyle{ l}\): \(\displaystyle{ \frac{x-1}{0} = \frac{y+1}{1}= \frac{z}{2}.}\)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2020, o 13:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Multivitale
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 24 kwie 2020, o 15:45
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Re: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt i prostą
Inne przykłady robiłam tym sposobem, ale tym razem nie wychodzi mi prawidłowy wynik
jeśli \(\displaystyle{ B=(x,y,z) }\)- dowolnie wybrany punkt szukanej płaszczyzny, a \(\displaystyle{ A= (2,-1,0)}\) punkt danej prostej o wektorze kierunkowym \(\displaystyle{ k=(0,1,2)}\) oraz \(\displaystyle{ PB=[x-2,y-0,z-1)}\) i \(\displaystyle{ PA=[0,-1,-1]}\).
\(\displaystyle{ (PB\times PA)\cdot k=0}\)
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2020, o 15:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Multivitale
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 24 kwie 2020, o 15:45
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
-
Multivitale
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 24 kwie 2020, o 15:45
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Re: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt i prostą
Czy wgl istnieje taka płaszczyzna ? Czy zad ma rozwiązanie ?a4karo pisze: 26 kwie 2020, o 16:00 Jeden punkt znasz. Drugi dostaniesz dodając do niego wektor ierunkowy na przykład
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt i prostą
Ma. Postaraj to sobie wyobrazić - przez prostą i punkt w przestrzeni zawsze przechodzi płaszczyzna, a jak punkt nie leży na prostej, to jest ona jedyna.Multivitale pisze: 26 kwie 2020, o 20:14Czy wgl istnieje taka płaszczyzna ? Czy zad ma rozwiązanie ?
Albo inaczej - płaszczyzna jest jednoznacznie wyznaczona przez trzy niewspółliniowe punkty. Prosta jest wyznaczona jednoznacznie przez dwa punkty. Wystarczy zatem wziąć dwa punkty z prostej, dodać punkt który masz i już masz płaszczyznę.
JK
-
Multivitale
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 24 kwie 2020, o 15:45
- Płeć: Kobieta
- wiek: 22
- Podziękował: 1 raz
Re: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt i prostą
Czy mógłby ktoś podać te 2 punkty z prostej ?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt i prostą
A dlaczego nie możesz znaleźć ich sama?
Rozumiesz, co oznacza zapis \(\displaystyle{ \frac{x-1}{0} = \frac{y+1}{1}= \frac{z}{2}}\) ?
JK
Rozumiesz, co oznacza zapis \(\displaystyle{ \frac{x-1}{0} = \frac{y+1}{1}= \frac{z}{2}}\) ?
JK
-
krokodyl7wody
- Użytkownik

- Posty: 27
- Rejestracja: 19 gru 2019, o 09:07
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 0
- Podziękował: 13 razy
Re: Napisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt i prostą
Równanie parametryczne prostej \(\displaystyle{ L}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 1 + 0t\\ y = -1 +t \\z=0+2t \end{cases} }\)
Wybieram dowolne 2 punkty leżące na prostej \(\displaystyle{ L}\)
\(\displaystyle{ A(1,-1,0) }\) ( tutaj przyjąłem \(\displaystyle{ t=0}\) )
\(\displaystyle{ B(1,0,2) }\) ( tutaj przyjąłem \(\displaystyle{ t=1}\) )
Podstawiam do równania płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty ()
czyli liczę wyznacznik z (następnie wyznacznik przyrównuje do zera)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}(x-2)&(y-0)&(z-1) \\ 1-2&-1-0&0-1 \\ 1-2 & 0-0 & 2-1\end{array}\right]}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}(x-2)&(y-0)&(z-1) \\ -1&-1&-1 \\ -1 & 0 & 1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ = -x+2y-z+3 = 0 }\)
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P}\) oraz zawierającej prostą \(\displaystyle{ L}\)
\(\displaystyle{ x-2y+z-3=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 1 + 0t\\ y = -1 +t \\z=0+2t \end{cases} }\)
Wybieram dowolne 2 punkty leżące na prostej \(\displaystyle{ L}\)
\(\displaystyle{ A(1,-1,0) }\) ( tutaj przyjąłem \(\displaystyle{ t=0}\) )
\(\displaystyle{ B(1,0,2) }\) ( tutaj przyjąłem \(\displaystyle{ t=1}\) )
Podstawiam do równania płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty (
Kod: Zaznacz cały
https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/tiki-index.php?page=P%C5%82aszczyzny+w+tr%C3%B3jwymiarowej+przestrzeni+rzeczywistejczyli liczę wyznacznik z (następnie wyznacznik przyrównuje do zera)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}(x-2)&(y-0)&(z-1) \\ 1-2&-1-0&0-1 \\ 1-2 & 0-0 & 2-1\end{array}\right]}\)
czyli
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}(x-2)&(y-0)&(z-1) \\ -1&-1&-1 \\ -1 & 0 & 1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ = -x+2y-z+3 = 0 }\)
Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P}\) oraz zawierającej prostą \(\displaystyle{ L}\)
\(\displaystyle{ x-2y+z-3=0}\)
