dla funkcji zespolonej oraz jej obrazu z rysunku
Kod: Zaznacz cały
https://paste.pics/d854c82b3462b1254c3ef63eb58306b8\(\displaystyle{ \left| R_m\right| \le \sum_{}^{} \left| w_i\right|\left| \delta_i\right| }\)
czyli moduł przybliżonej wartości całki \(\displaystyle{ R_m}\) jest mniejszy od sumy iloczynów klojenych wartości funkcji \(\displaystyle{ f(z)}\) oraz przyrostu jej argumentu czyli kojenych liczb zespolonych \(\displaystyle{ z}\). ta część jest zrozumiała. Natomiast w kolejnym kroku natrafiam na taką nierówność:
\(\displaystyle{ \left| R_m\right| \le M \sum_{}^{} \left| \delta_i\right| }\)
gdzie \(\displaystyle{ M}\) to "maksymalna odległość od początku okładu do wartości \(\displaystyle{ f(z)}\)"
I tego już nie rozumiem. Z pierwszego i drugiego równia wynika, że
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \left| w_i\right|\left| \delta_i\right| = M \sum_{}^{} \left| \delta_i\right| }\)
Jak więc możliwe, że jednorazowe wymnożenie przez największy moduł na płaszczyźnie \(\displaystyle{ w}\) (\(\displaystyle{ M}\)) jest równe sumie iloczynów wszystkich modułów?
Dziękuję

