Reszta z dzieleina W(x):(x+1)=3 a reszta z W(x):(x-2)=15 znajdz reszte z dzielenia W(x)=(x+1)(x-2).
Proszę już tylko o to zadanie już pozostałe dzięki Wam zaczaiłem.Pzdr i dziękuję:>
Reszta z dzielenia 2
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Reszta z dzielenia 2
Zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ W(-1)=3\\W(2)=15\\}\)
Oraz twoj wielomian mozna zapisac tak:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(x-2)\cdot S(x) + R(x)\quad gdzie\ R(x)=ax+b\\}\)
Teraz robisz tak:
\(\displaystyle{ W(-1)=0\cdot S(x)+R(-1)=-a+b\\
W(2)=0\cdot S(x)+R(2)=2a+b\\
\begin{cases} -a+b=3\\2a+b=15\end{cases} \\
\begin{cases} a-b=-3\\2a+b=15\end{cases} \\
3a=12\ \ a=4\\
b=3+a=7\\
R(x)=4x+7}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ W(-1)=3\\W(2)=15\\}\)
Oraz twoj wielomian mozna zapisac tak:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)(x-2)\cdot S(x) + R(x)\quad gdzie\ R(x)=ax+b\\}\)
Teraz robisz tak:
\(\displaystyle{ W(-1)=0\cdot S(x)+R(-1)=-a+b\\
W(2)=0\cdot S(x)+R(2)=2a+b\\
\begin{cases} -a+b=3\\2a+b=15\end{cases} \\
\begin{cases} a-b=-3\\2a+b=15\end{cases} \\
3a=12\ \ a=4\\
b=3+a=7\\
R(x)=4x+7}\)
POZDRO