granica funkcji hiperbolicznej
-
shreder221
- Użytkownik

- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
granica funkcji hiperbolicznej
Dzień dobry Czy moglibyście powiedzieć jak obliczyć granicę \(\displaystyle{ \lim_{n \to\infty } \frac{1}{(\sinh{n})^{\frac{1}{n}}}}\)
-
shreder221
- Użytkownik

- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: granica funkcji hiperbolicznej
To zadam inne pytanie jak dojść do tego że \(\displaystyle{ \sqrt[n]{ e^n - e^{-n}} \rightarrow e }\) Bo w sumie w tym punkcie utknąłem przed zadaniem pytania 
-
Tmkk
- Użytkownik

- Posty: 1716
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: granica funkcji hiperbolicznej
wyłącz spod pierwiastka \(\displaystyle{ e^n}\). Do czego dąży pozostała cześć? (nie ma już wtedy żadnego symbolu nieoznaczonego)
-
shreder221
- Użytkownik

- Posty: 181
- Rejestracja: 5 cze 2015, o 21:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 2 razy
Re: granica funkcji hiperbolicznej
Patrzę nieufnie na takie działania bo jak mieliśmy granice na 1 semestrze to wielokrotnie okazywało się że takie iloczyny nie dążyły do tych najbardziej oczywistych wartości :p . Zwłaszcza że postać po wyciągnięciu exponensa przypomina trochę wzór na ... exponensa.
W każdym razie bardzo dziękuję
W każdym razie bardzo dziękuję