suma 10 wyrazow ciagu arytmetycznegoi

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Bartek PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 sie 2007, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znikad

suma 10 wyrazow ciagu arytmetycznegoi

Post autor: Bartek PL »

Wyznacz sumę 10 wyrazów ciągu arytmetycznego jeśli r = 2, a jego pierwszy wyraz wynosi 4.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

suma 10 wyrazow ciagu arytmetycznegoi

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ S=\frac{2a_{1}+(n-1)r}{2}n=130}\)
ODPOWIEDZ