Mam problem z tymi dwoma więc proszę o pomoc :
\(\displaystyle{ \int{x ln(1+x^2) dx}}\)
\(\displaystyle{ \int\frac{ln|arctgx|dx}{1+x^2}}\)
dwie całki (metodą przez podstawienie)
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
dwie całki (metodą przez podstawienie)
1
\(\displaystyle{ 1 + x^2 = t, \ \ xdx = \frac{dt}{2} \frac{1}{2} t \ln t dt = ......}\)
2
\(\displaystyle{ \arctan x=t, \ \ \frac{dx}{x^2+1} = dt t \ln t dt = ....}\)
\(\displaystyle{ 1 + x^2 = t, \ \ xdx = \frac{dt}{2} \frac{1}{2} t \ln t dt = ......}\)
2
\(\displaystyle{ \arctan x=t, \ \ \frac{dx}{x^2+1} = dt t \ln t dt = ....}\)