Próbuję obliczyć wyrażenie:
\(\displaystyle{ \sqrt{ {\left( \frac{ \sqrt{5}-3 }{ \sqrt{5}-2 } \right) ^{2} } } + \sqrt{\left( 3- \sqrt{5} \right) ^{2} } }\)
i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \frac{6 \sqrt{5}-14 }{ \sqrt{5}-2 } }\)
a powinno być \(\displaystyle{ 4.}\)
Może mi ktoś pomóc w prawidłowym rozwiązaniu ?
Oblicz wyrażenie
-
cesarks
- Użytkownik

- Posty: 24
- Rejestracja: 28 wrz 2005, o 08:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 5 razy
Oblicz wyrażenie
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2020, o 11:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Oblicz wyrażenie
Mamy \(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}}=|a|, \ a\in \RR}\)
Dlatego np. \(\displaystyle{ \sqrt{\left(\sqrt{5}-3\right)^{2}}=3-\sqrt{5}}\)
Dlatego np. \(\displaystyle{ \sqrt{\left(\sqrt{5}-3\right)^{2}}=3-\sqrt{5}}\)
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 364 razy
- Pomógł: 24 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
Re: Oblicz wyrażenie
Oj, Niepokonana, nic nie musi pokazywać. Ma błąd i wiadomo gdzie - przecież Premislav napisał.
JK