Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
FEMO
- Użytkownik

- Posty: 348
- Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 163 razy
Post
autor: FEMO » 14 paź 2007, o 13:48
W jakim punkcie paraboli \(\displaystyle{ y=x^{2}-2x+5[}\) należy poprowadzić styczną aby byla prostopadła do prostej x-y=0?
proszęo wskazówki jak rozwiązać to zadanie
-
soku11
- Użytkownik

- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Post
autor: soku11 » 14 paź 2007, o 14:01
\(\displaystyle{ y=x\\
a_p=-\frac{1}{a}=-1\\
f'(x)=-1\\
f'(x)=2x-2\\
2x-2=-1\\
2x=1\\
x=\frac{1}{2}\\
A=(\frac{1}{2},4\frac{1}{4})}\)
POZDRO
-
FEMO
- Użytkownik

- Posty: 348
- Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 163 razy
Post
autor: FEMO » 14 paź 2007, o 14:07
a co to jest \(\displaystyle{ a_{p}}\) ?
-
soku11
- Użytkownik

- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Post
autor: soku11 » 14 paź 2007, o 14:18
\(\displaystyle{ a_p}\) to wspolczynnik prostej prostopadlej. a to wspolczynnik danej prostej.