Błąd przybliżenia pochodnej w punkcie

Przybliżanie, metoda najmniejszych kwadratów, wielomiany interpolacyjne i inne.
MartinYakuza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 mar 2020, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 3 razy

Błąd przybliżenia pochodnej w punkcie

Post autor: MartinYakuza »

Witam. Mam za zadanie przybliżyć wartość \(\displaystyle{ f'(x_0)}\) z błędem \(\displaystyle{ O(h^2)}\),znając wartość funkcji f w punktach \(\displaystyle{ x_0,\ x_1=x_0+h,\ x_2=x_0+2h}\). Zastosowałem wzór Taylora z resztą Peano dla \(\displaystyle{ x_1,\ x_2}\) i otrzymałem:
\(\displaystyle{ f(x_2)-4f(x_1)=-3f(x_0)-2hf'(x_0)+O(4h^2)-4O(h^2)}\)
\(\displaystyle{ f'(x_0)= \frac{1}{2h}(4f(x_1)-f(x_2)-3f(x_0))+? }\)
ten znak zapytania to właśnie błąd, nie wiem jak udowodnić, że będzie on \(\displaystyle{ O(h^2)}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Błąd przybliżenia pochodnej w punkcie

Post autor: a4karo »

`31O(4h^2)-75O(h^2)=O(h^2)`
ODPOWIEDZ