Lekcje matematyki w TVP

Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1551
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 341 razy
Pomógł: 20 razy

Lekcje matematyki w TVP

Post autor: Niepokonana »

Witam
Interesuje mnie Wasza opinia na temat lekcji matematyki w TVP. Czy to są prawdziwi matematycy czy sztuczni? Oni naprawdę robią aż tak rażące błędy, czy tylko sobie żartują z uczniów?
Nie wiem, czy robią również lekcje z fizyki, ale jeżeli mówią, to też proszę o opinię.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: kruszewski »

Telewizyjny żart prima aprilisowy . :lol:
Tylko kto kogo robi w konia?
A poważnie, to taka jest Rzeczpospolita jakich nauczycieli wykształciła.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: piasek101 »

Żeby to był żart - nawet bym się pośmiał.

,,Pilotowałem" po kanałach i trafiłem na to.
Przykłady z dwóch lekcji (oglądanych po 10min - więcej nie mogłem bo mi nerwy nie pozwalały) :
1) klasa VIII (potęgi) \(\displaystyle{ -3^6=-3\cdot 3\cdot 3\cdot 3\cdot 3\cdot3=729}\) (nikt tego nie poprawił)
,,i znowusz mamy" (pojawiło się kilka razy)
2) klasa VII (graniastosłupy) pani przyjęła (bo w VII nie da się jeszcze obliczyć, ale pierwiastki już mieli), że wysokość trójkąta równobocznego (bo pole graniastosłupa prawidłowego trójkątnego - nazwa na lekcji nie była podana) o boku \(\displaystyle{ 5cm}\) to będzie \(\displaystyle{ 6cm}\).

Ktoś to powinien weryfikować - to nie są lekcje na żywo.
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2020, o 21:26 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: Tmkk »

@piasek101, skąd wiesz, że nie są na żywo?
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1551
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 341 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: Niepokonana »

Ja uważam, że nawet gdyby były na żywo, to ktoś powinien zareagować w trakcie. Ale nawet gdyby były na żywo, to nie mówimy o błędach, które mogą się zdarzyć, tylko o rażących.

To akurat było do potęgi piątej, jeżeli dobrze pamiętam, ale rozumiem, o co chodzi.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: kerajs »

Niepokonana pisze: 1 kwie 2020, o 12:39 Nie wiem, czy robią również lekcje z fizyki, ale jeżeli mówią, to też proszę o opinię.
Owszem, będzie fizyka i nie tylko. MEN prowadzi rozmowy z TVP na prowadzenie lekcji na wszystkich poziomach od 13 kwietnia do 26 czerwca. Ponadto przewiduje w pierwszym tygodniu lipca egzaminy z wykładanego w telewizji programu, będące jednocześnie podstawą do uzyskania promocji do następnej klasy (w przypadku kwarantanny ministerstwo cyfryzacji ma zapewnić możliwość przeprowadzenia testów sprawdzających wiedzę z wyemitowanych programów).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23498
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: piasek101 »

Tmkk pisze: 1 kwie 2020, o 21:10 @piasek101, skąd wiesz, że nie są na żywo?
Nie jestem pewien na 100, ale dzisiejsze graniastosłupy były chyba przed południem i po.

Co do błędów - nie chodzi o drobnostki - przyjmowanie wysokości dłuższej od boku trójkąta równobocznego świadczy o całkowitym braku przygotowania się do zajęć.
Więc jeśli było to na żywo - to tym bardziej źle świadczy o autorach programu.

Aaa - u mnie w programie telewizyjnym są tylko kolejne numery lekcji, nie ma tematów. Jak więc dowiedzieć się o czym będzie następna ?
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1551
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 341 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: Niepokonana »

Z tym egzaminem to Pan sobie żartuje, prawda? Niech Pan powie, że to żart, ja jestem w drugiej klasie liceum, ja nie chcę takiego egzaminu.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: Jan Kraszewski »

Może egzamin w stylu "Znajdź wszystkie błędy w poniższym fragmencie"... 8-)

To by bardzo rozwijało krytyczne myślenie.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1551
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 341 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: Niepokonana »

Jeżeli to jest żart, to jest on wyjątkowo nieśmieszny.
Jak teraz myślę, to epidemia nie jest problemem, tylko edukacja w czasie epidemii.

Ja nie uznaję moralności, ale uważam, że takie postępowanie rządu jest złe tj. głupie. Gdyby chcieli zrealizowania połowy materiału, nie widziałabym problemu, ale całość?!
Mam taką teorię, że oni chcą wybory szybko załatwić, bo im poparcie spada albo będzie spadać, ale mogę się mylić.

Wracając do tematu, moi rówieśnicy i trochę starsi/młodsi bardzo wyśmiewają te "lekcje". Nagrywają losowe fragmenty i się nimi chwalą.
Ale do przerażenia doprowadza mnie nieoficjalna wzmianka o tym, że to MEN organizuje, a TVP tylko udostępnia antenę. Mam nadzieję, że to nieprawda. Gdyby to było TVP to dałoby się zrozumieć, że dziennikarze niewiele o matematyce wiedzą. Ale MEN? Mam nadzieję, że ta wzmianka jest nieprawdziwa.

EDIT: Co do przerabiania materiału. W normalnych warunkach materiału jest dużo za dużo, uczniowie są przeciążeni, a co dopiero w takich warunkach?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: kerajs »

Niepokonana pisze: 1 kwie 2020, o 21:34 Z tym egzaminem to Pan sobie żartuje, prawda? Niech Pan powie, że to żart, ja jestem w drugiej klasie liceum, ja nie chcę takiego egzaminu.
Tak, potwierdzam. To był jedynie żart primaaprilisowy.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1709
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: pesel »

kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: kruszewski »

Świetne :lol:
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1551
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 341 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: Niepokonana »

kerajs pisze: 2 kwie 2020, o 07:31
Niepokonana pisze: 1 kwie 2020, o 21:34 Z tym egzaminem to Pan sobie żartuje, prawda? Niech Pan powie, że to żart, ja jestem w drugiej klasie liceum, ja nie chcę takiego egzaminu.
Tak, potwierdzam. To był jedynie żart primaaprilisowy.
No to mówię, że wyjątkowo nieśmieszny.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3357 razy

Re: Lekcje matematyki w TVP

Post autor: kerajs »

Niepokonana pisze: 1 kwie 2020, o 21:48 Jeżeli to jest żart, to jest on wyjątkowo nieśmieszny.
Może tak, może nie. Na razie brakuje danych do weryfikacji tej hipotezy.
Niepokonana pisze: 1 kwie 2020, o 21:48 Jak teraz myślę, to epidemia nie jest problemem, tylko edukacja w czasie epidemii.
To źle myslisz.
Niepokonana pisze: 1 kwie 2020, o 21:48 Ja nie uznaję moralności, ale uważam, że takie postępowanie rządu jest złe tj. głupie. Gdyby chcieli zrealizowania połowy materiału, nie widziałabym problemu, ale całość?!
Mam taką teorię, że oni chcą wybory szybko załatwić, bo im poparcie spada albo będzie spadać, ale mogę się mylić.
Co ty tu wypisujesz. Spadnie im poparcie uczniów? Poparcie grupy która nie ma jeszcze praw wyborczych?
Niepokonana pisze: 1 kwie 2020, o 21:48 Co do przerabiania materiału. W normalnych warunkach materiału jest dużo za dużo, uczniowie są przeciążeni, a co dopiero w takich warunkach?
Wystarczy wyłączyć dzwonek komórki, ukryć powiadomienia o obecności online, i już masz komfortowe warunki.
ODPOWIEDZ