Musze ułożyć układ równań i go rozwiązać. Rozwiążę sama, ale prosiłabym o ułożenie mi go, albo o jakąś podpowiedź jak mam to ułozyć. Ok to pisze zadania tekstwoe, z ktorych muszę ułożyć u kład z dwoma niewiadomymi x i y .
Zad 1.
Pan Zabłocki od trzech lat handluje mydłem. W pierwszym roku interes szedł świetnie. W drugim roku sprzedał 40% mydła mniej, a w trzecim roku połowę tego, co w roku poprzednim. W ciągu trzech lat sprzedał 3,8 tony mydła. Ile sprzedał w ostatnim roku?
Zad 2.
Trzech zbójców: Olek i dwóch Marcinów podzieliło się łupem. Marcinowie wzięli po tyle samo skrzyń złota, Olek (herszt) - o pięć skrzyń więcej niż każdy z Marcinów, ale Marcinowie razem wzięli o cztery skrzynie więcej niż Olek. Ile było skrzyń złota?
Bardzo proszę was o pomoc w ułożeniu tych równań. Bo na prawdę nie wiem.
Pan Zabłocki i trzech zbójców
Pan Zabłocki i trzech zbójców
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 12:20 przez Kala!, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Gość Specjalny
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Pan Zabłocki i trzech zbójców
1)
x - ilość mydła sprzedana w pierwszym roku
\(\displaystyle{ x+\frac{3}{5}x+\frac{3}{10}x=3,8}\)
2)
x- łup jednego Marcina
y- łup Olka
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+5 \\ 2x=y+4 \end{cases}}\)
x - ilość mydła sprzedana w pierwszym roku
\(\displaystyle{ x+\frac{3}{5}x+\frac{3}{10}x=3,8}\)
2)
x- łup jednego Marcina
y- łup Olka
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=x+5 \\ 2x=y+4 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 12:28 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.