Witam proszę o pomoc z pewnym zadaniem myśle że pisze w dobrym poście jak nie to proszę zeby Administrator przeniósł go tam gdzie nałeży. Zadanie Potrzebuje na jutro bardzo prosze o pomoc oto one :
a) Komar waży 15 * 1\(\displaystyle{ 0^{-6}}\) kg a mucha 2,1 * 1\(\displaystyle{ 0^{-6}}\) kg. Króty z owadów jest cięższy i o ile kg ? Wynik podaj w notacji wykładniczej.
b) Słon afrykański waży 6,3 * 1\(\displaystyle{ 0^{3}}\) kg a płetwal błękitny 1,4 * 1\(\displaystyle{ 0^{5}}\) . Który z ssaków jest lżejszy? Ile kilogramów ważą razem ? Podaj Wynik w Notacji Wykładniczej.
Z góry dziekuje
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Podaj wyniki w notacji wykł.
Podaj wyniki w notacji wykł.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 12:09 przez sunman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Podaj wyniki w notacji wykł.
a)
\(\displaystyle{ 15 \cdot 10^{-6} > 2,1 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ 15 10^{-6} - 2,1 10^{-6} = 12,9 10^{-6}=1,29 10^{-5}}\)
chyba za wielki ten komar
b)
\(\displaystyle{ 1,4 10^5=140 10^3}\)
\(\displaystyle{ 6,3 10^3 < 140 10^3}\)
\(\displaystyle{ 140 10^3 + 6,3 10^3=146,3 10^3=1,463 10^5}\)
\(\displaystyle{ 15 \cdot 10^{-6} > 2,1 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ 15 10^{-6} - 2,1 10^{-6} = 12,9 10^{-6}=1,29 10^{-5}}\)
chyba za wielki ten komar
b)
\(\displaystyle{ 1,4 10^5=140 10^3}\)
\(\displaystyle{ 6,3 10^3 < 140 10^3}\)
\(\displaystyle{ 140 10^3 + 6,3 10^3=146,3 10^3=1,463 10^5}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2007, o 12:09 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.