1.15m brzoze rosła 9m od domu. Huragan złamał drzewo w 1/3 jej wysokości. Czy złamane drzewo uszkodzi dom ?
2.Latarka prostopadła do ściany i odległa od niej o 0,5m oświetla obszar o śrdnicy 80cm. O ile centymetrów trzeba odsunąć latarkę od ściany, aby średnica oświetlonego obszaru była równa 1,2m? (przy tym zadaniu to nawet nie wiem czy mam rysunek dobrze )
Zadanie o brzozie oraz zadanie o latarce
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
Zadanie o brzozie oraz zadanie o latarce
1, tak złamana część ma 10 metrów czyli 1 metr więcej niż odległość, no chyba że wiatr wiał w drugą stronę
2,rysunek możesz sobie smiało spłaszczyć do 2 wymiarowego wówczas światło z latarki będzie trójkątem o podstawie 80 cm
aby podstawa miało 1,2 m trzeba odsunąć o połowę obecnej odległości czyli 25 cm
2,rysunek możesz sobie smiało spłaszczyć do 2 wymiarowego wówczas światło z latarki będzie trójkątem o podstawie 80 cm
aby podstawa miało 1,2 m trzeba odsunąć o połowę obecnej odległości czyli 25 cm
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Zadanie o brzozie oraz zadanie o latarce
pomyśl przec chwilę. Jak upadnie to powstanie trójkąt wiec może mieć te 10m ale i tak nie uderzy.
Proszę jeszcze raz o przedstawienie obliczeń osobę kompetentną.
Proszę jeszcze raz o przedstawienie obliczeń osobę kompetentną.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadanie o brzozie oraz zadanie o latarce
1)
Liczymy z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^{2}+5^{2}=10^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=5\sqrt{3}\approx{8,66}}\)
Nie uderzy.
Liczymy z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^{2}+5^{2}=10^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=5\sqrt{3}\approx{8,66}}\)
Nie uderzy.